Identiteit & seksualiteit

“Die foto van dat meisje met dat blonde haar”. Mijn woorden haperden, en toen ik Jasper aankeek, wist ik waarom. Ik zat ernaast. Het was geen meisje, maar een jongen. Waarmee ik in al mijn onbeholpenheid de kern van zijn fotografie raakte. De foto’s van Jasper Groen gaan over jongeren en hun levenvullende twijfels over identiteit en seksualiteit. Alleen bij adolescenten zijn die onzekerheden zo compromisloos.
Jasper Groen (Nieuwkoop, 1974) zoekt ze op waar ze zich, in al die onzekerheid, het beste thuis voelen: op straat, tijdens dance party’s, in groezelige uitgaansbuurten of bij hen thuis, bij voorkeur op hun slaapkamer. Vaak zijn ze rijkelijk uitgedost in de kleding codes van hun peer group, zoals in de reeksen Gothic Lolita’s, Finding Emo, Riga en Kizzy. Maar de uitbundigheid in kleding en make up noch de troost en geborgenheid die ze vinden bij hun lotgenoten verhullen de onzekerheid in hun ogen.
Opgeleid voor de journalistiek, waar ik hem leerde kennen, stapte Jasper Groen in 2003 over naar de fotografie. Hij ging als autodidact in de leer bij Erwin Olaf en Rineke Dijkstra en brak in 2006 door met zijn fotoreeks Jeffrey. Nog steeds is Jeffrey het ijkpunt in zijn fotografie, hier liggen de wortels van zijn werkwijze en zijn thematiek. Ruim vijf jaar inmiddels zoekt hij hem op om te registreren hoe diens leven zich ontwikkelt, van break dancer via neo-nazi tot mannequin. Bijgaande foto toont Jeffrey’s leven anno 2009. Ook veelzeggend: de foto van Jasper en Jeffrey in een innige omhelzing. Daarvoor moet u naar zijn overzichtstentoonstelling, tot 16 mei in Q-Residence in Venlo.

www.galerienewuntitled.nl
www.jaspergroen.nl

foto Jasper Groen