September 2010

1. Rijksmuseum Amsterdam koopt originele cover (met stoere auteur op stoere Harley Davidson) van Ik Jan Cremer uit 1964. De toevoeging “n onverbiddelijke bestseller” werd op het laatste moment van het omslag verwijderd.

2. Eindelijk weer een seksscène met George Clooney, en wel in de film The American van Anton Corbijn. Zijn partner is de Italiaanse Violante Placido. Het budget van de film, 20 miljoen, wordt in de VS in de eerste week al terugverdiend.

3 Ibsens Hedda Gabler is in Amsterdam twee weken lang elke avond uitverkocht, waarschijnlijk omdat hoofdrolspelers Halina Reijn en Jacob Derwig afgelopen zomer de show stalen in de tv-reeks In therapie.

4 Het Outdoor- and Retailcenter in Roermond (zie foto) staat tweede in de verkiezing van lelijkste gebouw van Nederland. Tot onze verbazing blijkt De Stadshaard in Enschede, de winnaar, nog afstotender. foto

5. Iedereen met ogen in zijn hoofd kan zien dat de islam geen ideologie is maar een geloof, en voor een groeiende groep niet meer dan een life style. “Waarom kan geen politicus het opbrengen dat vast te stellen?”, aldus Bas Heijne in NRC Handelsblad.

6. Michelangelo’s fresco’s (1508) op de plafonds van de Sixtijnse Kapel in Rome blijken aangetast door adem en zweet van de vier miljoen naar boven starende toeristen die er jaarlijks onderdoor schuifelen.

7. “Denkt u niet: eindelijk gerechtigheid”, vraagt Matthijs van Nieuwkerk in DWDD aan de in de VS herontdekte schrijver Hans Keilson. “Bij het woord gerechtigheid denk ik aan mijn ouders die zijn afgevoerd naar Auschwitz”, antwoordt de 100-jarige.

8. Bureau Berenschot laakt ambities Maastricht Culturele Hoofdstad 2018. Geen concrete ambities in cultuuraanbod, en een programmering ontbreekt zijn twee prominente kritiekpunten in deze uitgelekte sterkte-zwakte analyse.

9. Opening van C-mine cultuurcentrum in Genk, onderdeel van een 75 miljoen euro grote investering in de opknapbeurt de voormalige mijnsite Winterslag. Vreemd genoeg komt Genk niet voor in de Euregionale plannen van Maastricht 2018.

10. In filmhuis Quad Cinema in New York wordt Clear Blue Tuesday getoond, een verfilmde rockmusical over 9/11. Regisseur Elizabeth Lucas wil een tegenwicht bieden tegen eerdere 9/11 films die ze “ overdreven zwaar op de hand” noemt.

11. “Ik begrijp echt niet meer waarom kunstenaars in achterstandswijken gaan wonen. En maar denken dat je een wijk kunt veranderen als je met genoeg architecten en vormgevers bij elkaar woont,” aldus ex-guerillakunstenaar Marc Bijl in De Volkskrant.

12. Lady Gaga (mevrouw getikt) verschijnt op het MTV-gala in een jurk van vlees, als statement tegen de onderdrukking van homo’s in het Amerikaanse leger. Maar het is ook kunst, net als de 17e eeuwse Vanitas-stillevens van geschilderd vlees.

13. Juryvoorzitter Quintin Tarantino reageert met masturbatiebewegingen richting critici als hij op het Filmfestival van Venetië de Gouden Leeuw toekent aan zijn ex Sofia Coppola. Haar film Somewhere biedt een inkijk in het sterrenbestaan van Hollywood.

14. Directeur Koen Brams van de Jan van Eyck Academie in Maastricht kondigt na tien jaar zijn vertrek aan. De Vlaming wil plaats maken voor een opvolger die zich kan richten op de volgende Cultuurplanperiode 2013-2016.

15. “Het vergt moed om buitenstaanders te laten kijken naar jouw culturele aanbod, naar het beleid en de strategie”, complimenteert de Brit Paul Collard, net aangesteld als ‘kunstschouw’ in Amsterdam, zijn nieuwe werkgever in NRC Handelsblad.

16. Barack Obama kondigt Of Thee I Sing: A Letter To My Daughters aan. In het als een brief geschreven boek brengt hij een eerbetoon aan dertien inspirerende Amerikanen. De opbrengst gaat naar kinderen van gewonde of gesneuvelde soldaten.

17. De zelfstandigheid van het Limburgs Symfonie Orkest wordt bedreigd door naderende bezuinigingen. Het demissionaire kabinet wil een fusie met het Brabants Orkest. Het nog te vormen kabinet Wilders zal het definitieve besluit nemen.

18. Jack Nowee organiseert Arendsoog Fandag in Zoetermeer omdat 75 jaar geleden de eerste Arendsoog uitkwam, geschreven door zijn grootvader J. Nowee. Die stierf in 1958 toen hij bezig was aan deel 20. Zoon Paul Nowee schreef er nog 43 delen bij.

19. De voorstelling van Shakespeares Richard III door theatergroep Orkater, op muziek van Tom Waits en met Gijs Scholten van Aschat in de hoofdrol, trekt in Amsterdam bijna 10.000 bezoekers in 18 voorstellingen.

20. Horeca-ondernemers in Sittard vragen het stadsbestuur vergeefs om verlenging van de succesvolle expositie Typisch Toon in museum Het Domein. De tentoonstelling over Toon Hermans trok 23.000 bezoekers.

21. De Mondriaan Stichting benoemt Guus Beumer (55) tot curator van de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië in 2011. Beumer (zie foto) is directeur van de Maastrichtse kunstinstellingen Marres en NAiM Bureau Europa.

22. VVD-prominent Frank de Grave vindt dat de kunstwereld populaire zangers als Jan Smit en sporthelden moet inzetten om een antwoord te vinden op de voorziene bezuinigingen. Ook wil hij sponsorgelden ophalen bij vermogende gepensioneerden.

23. De door het Nationaal Historisch Museum in 2010 opgebouwde vier miljoen euro aan bouwreserve wordt door overheid weer teruggeëist. Directeur Erik Schilp is boos en spreekt van “het afstraffen van goed ondernemerschap en spaarzin.”

24. Behalve door bezuinigingen worden de theaters nu ook bedreigd door teruglopende bezoekersaantallen. Nederlanders kiezen voor goedkopere culturele uitstapjes, en gaan voortaan liever naar de bioscoop dan naar een dure musical.

25. Musica Sacra 2010 (zie foto) trok duidelijk meer bezoekers dan vorig jaar, laat artistiek leider Stijn Boeve weten. “Zeker op de kleinere locaties dreigen we qua belangstelling uit onze voegen te barsten”, aldus de debuterende Boeve.

26. De minimalistische ontwerper Aldo van den Nieuwelaar is op 65-jarige leeftijd overleden. Bekendste ontwerpen van de ‘millimeterneuker’ waren de de TC6, een staande, ronde tl-buis, en de Amsterdammer, de befaamde rolluikkast.

27. Tijdens het tiende International Breakdance Festival bevolken naar verluidt zo’n 8.000 jongeren met petjes de binnenstad van Heerlen. Op tal van locaties in de stad wordt drie dagen lang gedanst, op handen en voeten uiteraard.

28. Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum in Amsterdam wil het pistool waarmee Pim Fortuyn werd vermoord in 2004, tentoonstellen. Het schietwapen en de messen waarmee Theo van Gogh werd omgebracht, hebben niet zijn interesse.

29. Filmotech presenteert tijdens het Nederlandse Filmfestival de nieuwe webvideotheek waar alle nog beschikbare tv-series van de publieke omroep en Nederlandse speelfilms online verkrijgbaar zijn.

30. In 35 theaters en concertzalen is de afgelopen week een protestmanifest tegen de bezuinigingen op kunst voorgelezen. De sector moet 21 procent inleveren, tegenover gemiddeld 7 procent op andere gebieden.