Kunst en constructie

Miniaturen is een ideale tentoonstelling voor mensen die krap behuisd zijn. En misschien ook voor verzamelaars die bijna geen plaats aan de muur meer over hebben.
Elk jaar in de periode rond Kerstmis presenteert Galerie Freitag 18.30 in Aken kleine kunst. Weinig werk is groter dan een A4-tje. Manfred Mahsberg schildert zijn ogenschijnlijk uit de losse hand geplamuurde portretjes van beroemdheden als James Joyce en Franz Schubert zelfs op 7,5 x 7,5 cm. Ook de tentoongestelde sculpturen passen zonder problemen in de fietstas.
Galerie Freitag 18.30 is voortgekomen uit een Akens kunstenaarscollectief. Eén van de initiatiefnemers was de inmiddels internationaal opererende Kai Savelsberg, ook vertegenwoordigd op de expositie. Vanaf het begin was ook de jurist en kunstliefhebber Robert Mertens betrokken. Sinds twee jaar wordt de galerie voltijds door hem geleid.
“De drempel voor kunst moet niet hoger zijn dan nodig”, zegt Mertens. “Daarom organiseer ik allerlei onconventionele activiteiten. Ik heb een keer een tentoonstelling via een internetverkiezing door de bezoekers laten samenstellen. Binnenkort komt er een tentoonstelling waarbij de kunst niet boven de bank moet passen, maar andersom: een interieurontwerper kiest meubilair bij de kunstwerken. De hyperrealistische snelweglandschappen van Viorel Chirea heb ik in een Autobahnraststätte getoond. Zo probeer ik een zo breed mogelijk publiek aan te spreken.”
Dat lijkt aardig te lukken. Op de openingen (iedere eerste vrijdag van de maand om 18:30 uur, vandaar de naam van de galerie) komen soms wel tweehonderd mensen af en dat is waarachtig niet weinig. Dit najaar nog stond de Steinkaulstrasse vol met belangstellenden voor de projecties van Nikola Dicke op de gevel van de galerie.
Miniaturen biedt handzame én betaalbare kunst. Voor een paar honderd euro is van alles te koop. Tegelijkertijd is het een soort executive summary van het programma van de galerie. Er is werk van maar liefst zesentwintig kunstenaars te zien, van wie velen in de loop van het jaar een grotere presentatie hebben gehad of nog krijgen. Stilistisch is er weinig lijn in te ontdekken: het gaat van abstract tot figuratief en van strijkijzerstrak tot schilderachtig smeuïg. Wat de kunstenaars nog het meeste verbindt is een zekere lichtheid van toon, zoals in de bizarre mannetjes van Robert Bischof of de gedeconstrueerde boeken van François du Plessis. Dat heeft niet alleen met de kleine formaten te maken, verzekert Mertens: “Een beetje humor en ironie, daar houden we hier wel van.”
Miniaturen. Galerie Freitag 18.30, Steinkaulstrasse 11, Aachen, t/m 30 januari 2010. www.freitag1830.de