De Vennestraat in Genk is het kloppende hart van de cité van de voormalige mijn Winterslag. Je hoort er Vlaams, maar ook Turks en Italiaans. Koffiehuizen en winkels met buitenlandse specialiteiten herinneren aan de herkomst van de mijnwerkers. Een eindje verderop in de straat is een supermarkt van Colruyt. Boven alles uit torent de mijnschacht, maar kolen worden er al lang niet meer gedolven. De mijngebouwen bieden nu onderdak aan cultuurtempel C-mine . Vanuit de op de voormalige site ondergebrachte Design Academy, bioscoop, theater en expositieruimte is de oversteek naar de levendige Vennestraat zo gemaakt. De eerste designzaak heeft zich er al gevestigd. Oud en nieuw ontmoeten elkaar, de transformatie die Genk de laatste jaren ondergaat, is misschien wel nergens zo goed te voelen als hier.

De Vennestraat is dan ook de aangewezen plek voor de kleine, maar sympathieke tentoonstelling Over and Over. Plaats van handeling is de Coalface Gallery, de fotoruimte van ‘Het Vervolg’, een organisatie die zich op allerlei manieren bekommert om het Genkse mijnverleden. Voortbouwend op hun rol als vrijwilliger bij Coalface zochten Neslihan Akyazi, Sofie Bozzelli en Lien Volbragt – alle drie geboren ruim nadat in Genk de laatste steenkool naar boven werd gehaald – een aantal oude foto’s van de mijnen Winterslag en Waterschei bij elkaar. Op precies dezelfde plekken maakten ze actuele foto’s. Ze hingen ze vervolgens niet gewoon naast elkaar, maar drukten ze over elkaar heen af: de oude in rood, de nieuwe in groen. Gezien door een rood transparantje, keurig in de lijst gemonteerd, valt het rode beeld weg en zie je alleen de huidige situatie. Schuif je het transparantje opzij, dan komt ook het verleden tevoorschijn. Op een verlaten vlakte met wat struiken blijken drie reusachtige koeltorens te hebben gestaan. Op een andere plek staan de gebouwen er nog net zo bij als vroeger, alleen de bomen zijn gegroeid.

Aan het begin zijn de transparantjes een handig hulpmiddel, want hoe simpel het ook lijkt, het brein heeft het maar wat moeilijk met twee plaatjes tegelijk. Maar als je even gewend bent, zijn ze zonder transparantje toch het mooist. Juist omdat je steeds een beetje aan het ontcijferen blijft, raken heden en verleden vermengd, verstrengeld en uiteindelijk onontwarbaar verknoopt. Oud ontmoet nieuw, niet alleen buiten op straat maar ook in het hoofd van de kijker.

Over and Over. Fotomontages van Neslihan Akyazi, Sofie Bozzelli en Lien Volbragt. In Coalface, Vennestraat 127/2, Genk, t/m 6 november. www.coalface.be en www.hetvervolg.org.