Bij het Grachtenfestival denkt iedereen aan de Amsterdamse succesformule: artiesten op pontons in de gracht, het publiek meedeinend op de oevers, en in de binnenstad tientallen terrasconcerten. Sinds 2001 heeft Thorn een Midden-Limburgse tegenvoeter: het Grachtenfestival aan de Maas. Beduidend bescheidener van opzet dan het hoofdstedelijke voorbeeld, maar daardoor ook veel intiemer, en informeler.

Het historische decor van het Witte Stadje zorgt sinds 2001 voor een bijzondere sfeer, in de hand gewerkt door de bijzondere locaties. De eerste jaren waren de concerten alleen in privé-tuinen, daarna kwam er een galaconcert in de abdijkerk bij en een afsluitend optreden in de aanpalende abdijhof.

Grootschalig werd het echter nooit. Er komen zo’n duizend bezoekers naar het inmiddels tweedaagse evenement, schat president Lars Deneer van de organiserende harmonie Sint Michaël, en dat vindt hij een prima aantal. “Dit is een ideale formule waar we drie tot vijf jaar mee vooruit kunnen. Natuurlijk moeten we onszelf steeds opnieuw blijven uitvinden. Groeien? Jazeker. Maar dan wel in kwaliteit, niet in bezoekersaantallen.”