Zuiderlucht-medewerker Leon Verdonschot ontvangt elke zondagavond om 20.30 uur een muzikant in het derde seizoen van zijn talkshow Quarantalks, vanuit de Muziekgieterij in Maastricht en ook te zien via de Facebook van Zuiderlucht. In ZL ExtraTijd blikt Verdonschot elke week vooruit op zijn gast.  

Hoe onderling verschillend de bands ook zijn waarin Mauro Pawlowski actief was – Evil Superstars, Mitsoobishy Jacson, Kiss My Jazz, dEUS – wat ze gemeen hadden was een hoge mate van coolheid. En zelfs als Pawlowski niet de frontman was, zoals in dEUS, dan nog bleef je naar hem kijken op het podium. Best knap, naast Tom Barman.

Mauro Pawlowski staat nou eenmaal op het podium alsof Federico Fellini, Quentin Tarantino en de gebroeders Coen zich hebben bemoeid met de regie – al staat hij gewoon stil. Mauro Pawlowski is een muzikale veelvraat, blijkt uit de serie waarin hij voor HUMO elke week een andere plaat uit zijn platenkast behandelt – ja, schrijven kan hij ook al. In september verschijnt zijn album Eternal Sunday Drive. Drie singles zijn dat album tot nu toe voorafgegaan, en ze zijn alle drie fraai, en opnieuw ook weer anders dan de rest van zijn oeuvre – want die gewichtige term is al niet meer overdreven voor zijn verzameld werk.

De onvolprezen Vlaamse muzieksite Dansende Beren schreef over de nieuwe single The Silent Sky: ‘De sobere instrumentatie van zijn akoestische gitaar schept een sombere sfeer, die op het einde onder opkomende violen openbreekt tot een melancholische climax. De video toont een piekerende Mauro in beau monde-kleren, wat perfect past bij de vertwijfelde inhoud en de toch wat pompeuze productie van het lied. Het heeft veel mee van dEUS, goed dat we daar fan van zijn!’

Die clip, in zwart-wit, is hieronder te zien. En Mauro zelf? Die zondagavond in Quarantalks. In kleur.

Mauro Pawlowski in Quarantalks: zondag 16 mei om 20.30 uur, o.a. via de Facebookpagina van Zuiderlucht.