Toen vorig najaar Peter Fransman werd benoemd als nieuwe directeur van museum Het Domein in Sittard was er veel gemor in de wandelgangen. Van een stevige selectieprocedure was geen sprake geweest, de benoeming werd omschreven als “typisch Limburgs geritsel”.
Onlangs werd bekend dat Wim Pijbes de nieuwe directeur wordt van het Rijksmuseum. Eerst maakte Pijbes deel uit van de sollicitatiecommissie, waarna hij na enig typisch Randstedelijk geritsel in het old boys network zelf naar voren werd geschoven.
Ook om te lachen is de klucht rond de Nederlandse Dansdagen. In de zomer van 2007 gaf NDD-directeur Leontien Wiering te kennen dat het Maastrichtse evenement dit jaar Amsterdam zou verhuizen. Daar zou het kunnen expanderen en meer internationale uitstraling krijgen. Een half jaar later is duidelijk dat de hoofdstad geen euro over heeft voor de Dansdagen, die nu tóch in Maastricht blijven. Wierings dreigement dat ze zou opstappen als de verhuizing niet door zou gaan, heeft ze ingeslikt. Tja. Misschien moet het nieuwe, ‘onafhankelijke’ bestuur van de Dansdagen zich eens buigen over de vraag hoe zinvol het is om het NDD-kantoor in Amsterdam te handhaven. Ligt het niet voor de hand dat het verkast naar Maastricht, waar het evenement zich grotendeels afspeelt? De verhuislustige Wiering zal er een warm voorstander van zijn.
In dit nummer verder aandacht voor het genoegen waarmee Maastricht aan de leiband loopt van kunstbeurs Tefaf, een resumé van het gesol met het gedachtegoed van de Verlichtingsdenker Spinoza, herinneringen aan Ferdi (Tajiri), een beschouwing over het fundamentalisme bij architect/monnik Dom van der Laan en een interview met Nits-zanger Henk Hofstede. In deze editie gaan we van start met Perron Poëzie, platform voor dichters. De première is voor de pas 18-jarige (!) Anne van der Sligte.
Over jong gesproken. Deze maand bestaat Zuiderlucht één jaar. Te jong nog voor een echt feest, vinden we, maar uw felicitaties zijn welkom. Liever geen bloemen, dank u. Het mooiste cadeau dat u ons (en uzelf!) kunt geven, is begunstiger worden.