Zuiderlucht voor kids

Spiksplinternieuw in Zuiderlucht en volgende maand ook digitaal: KidZ OnLine. Jonge reporters gaan op pad om te schrijven over muziek, geschiedenis of mode, om acteurs en kunstenaars te interviewen, of een fotoreportage te maken. Ze zullen games, gadgets, boeken en films recenseren en houden ons op de hoogte van hun dagelijks leven.

In deze eerste uitgave lees je onder andere een verhaal van Thijmen Hermans, die met een Romeinse geest heeft gesproken. Jasmijn Antonisse en Emile Yi gingen naar het Laagland Theater. Daar interviewden ze twee acteurs die repeteerden voor de nieuwe Robin Hood-voorstelling. Flore Voogd kijkt al vooruit naar carnaval, in het eerste weekend van maart. Want wat moet je dit jaar weer dragen?

Veel leesplezier!

Sven Portz

De Geest van Bocholtz

Op zijn stuk landbouwgrond in Bocholtz besloot boer Wiel Hupperetz tijdens het ploegen een grote steen, die altijd in de weg lag, te verwijderen. Met zijn nieuwe tractor wilde hij de steen weghalen. Maar die grote steen bleek de deksel van een Romeinse askist te zijn, een soort kist waarin de gecremeerde overblijfselen van een overledene zijn begraven.

De askist die boer Hupperetz heeft gevonden, is nu te bekijken in het Thermenmuseum in Heerlen. Het museum biedt interessante activiteiten aan om kennis te maken met de Romeinen. En één van die activiteiten was De Geest van de Askist.

Rondom dit Romeinse voorwerp heeft het Thermenmuseum een mooie tentoonstelling gebouwd. Je kunt zien hoe Romeinen leefden, wat ze aten en wat ze in hun vrije tijd deden. Je kunt ook zelf als archeoloog aan de slag. En je mag een donkere kamer binnen waar je kennis maakt met de geest van de askist, de man die begraven zou zijn in de Romeinse kist. De geest praat met je over wie hij is en je mag de askist bekijken. Een beetje eng, maar wel interessant. www.thermenmuseum.nl

Thijmen Hermans, 7 jaar, Heerlen

Foto: Stad Genk

C-MINE

De steenkoolmijn Winterslag in Genk bestaat niet meer, maar de prachtige oude gebouwen zijn bewaard gebleven en mooi opgeknapt. In en rondom de mijngebouwen kun je sporten, een filmpje kijken, acteurs aan het werk zien of een hapje eten. Het is een schitterende plek die nu bekend staat als C-Mine. Al duizenden kinderen hebben een bezoekje gebracht aan één van de theatervoorstellingen, concerten en tentoonstellingen die er worden georganiseerd. Of ze hebben hun handen uit de mouwen gestoken tijdens één van de vele projecten van C-Mine, zoals het Muzieklabyrint, een muzikale ontdekkingstocht. Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op de website: www.c-minecultuurcentrum.be

Robin Hood in het pretpark

Actrice Judith Noyons wilde eigenlijk dierenverzorger worden. Of kapper of zangeres, desnoods een zingende dierenkapper. Dan moet je maar actrice worden, zei haar moeder. Nu staat ze als Lady Marian in de voorstelling Robin Hood van Het Laagland. Emile Yi en Jasmijn Antonisse zochten haar en collega-acteur Folmer Overdiep op.

Waar gaat de nieuwe voorstelling over?

Folmer: “Robin Hood speelt zich af in een pretpark, waar bezoekers aan activiteiten kunnen deelnemen die met Robin Hood te maken hebben. En tussen de werknemers speelt zich een verhaal af. Veel meer kan ik niet verklappen. Het moet nog een beetje geheim blijven.”

Welke rol spelen jullie?

Folmer: “Ik speel Kleine Jan, de grote vriend van Robin Hood.”

Judith: “En ik ben Lady Marian, het vriendinnetje van Robin Hood.”

Hoe lang oefenen jullie voor deze voorstelling?

Folmer: “Voor dit stuk hebben we twee maanden geoefend. Dat is eigenlijk best lang. Normaal heb je ongeveer 6 weken. Maar nu moest ik bijvoorbeeld ook leren boogschieten en een instrument leren spelen.”

Waarom hebben jullie voor toneel gekozen?

Judith: “Ik wilde heel veel worden. Bijvoorbeeld kapper, dierenverzorger en zangeres. Maar ik kon niet kiezen, en wilde het liefst alles tegelijk zijn, bijvoorbeeld een zingende dierenkapper. Toen stelde mijn moeder voor om acteur te worden, want dan mag ik al die beroepen een keer spelen. En dat heb ik gedaan.”

Folmer: “Eigenlijk wilde ik eerst archeoloog worden, maar uiteindelijk heb ik toch voor toneel gekozen.”

Stel je krijgt kritiek na een voorstelling, hoe gaan jullie daarmee om?

Folmer: “Dat is soms moeilijk, want je hebt er hard voor geoefend. Het is net alsof je keihard voor een toets leert en dan een slecht punt terugkrijgt. Bij toneel is dat soms ook zo, en alleen maar omdat één iemand die toevallig voor de krant schrijft het niet leuk vindt.”

Tot slot, voor welke leeftijd is Robin Hood geschikt?

Judith: “Eigenlijk voor alle leeftijden, maar onder de acht jaar is het ietsje moeilijker te volgen. De hele familie is welkom, maar de leeftijd waar we op mikken is tussen de 8 en 108!”

Emile Yi, 12 jaar, Koningsbosch & Jasmijn Antonisse, 12 jaar, Illikhoven

Robin Hood gaat op zondag 16 februari in première in het Parkstad Limburg Theater.

www.hetlaagland.nl

Kostuums voor de zotten

Carnaval komt er aan, tijd om een leuk pakje uit te zoeken. Want stel je eens voor, je gaat naar schoolcarnaval en je hebt niets om aan te trekken. Dat wil je toch niet meemaken? Denk daarom nu al na over een nieuwe outfit. Maar wat is eigenlijk leuk om te dragen?

Daarvoor ben ik op onderzoek uitgegaan.

In de Karnevalswierts in Beek heb je de keuze uit honderd verschillende pakjes. Ook pruiken, hoeden en andere accessoires zijn er te vinden. Er liggen afro-pruiken, hanenkammen en glitterpruiken in de rekken. Kettingen, gekleurde bretels, leggings en handboeien zijn er voor het uitkiezen. Je kunt zoveel kiezen, dat je juist niet meer kan kiezen.

Maar! Wat doe je nu aan? Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken. Ga verkleed als non, baby, konijn of piraat. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk, hoewel een beetje gek. Ik ga in ieder geval voor iets fel gekleurds.
Kortom, het maakt niet uit wat je aan hebt, als jij je er maar prettig bij voelt!

Flore Voogd, 13 jaar, Beek

Bostaarten, Viegeltjes en Vliegtuigjes

“Het is inspirerend om de kinderen met verschillende technieken en materialen te laten werken. Ze ontdekken zo hun talenten”, zegt Jenny Albertz. Zij is één van de docenten van de kinderacademie bij Kumulus. De bostaarten, vliegtuigjes en viegeltjes op de foto’s zijn onder haar begeleiding gemaakt. “Wij werken met verschillende technieken en materialen, van papier-maché tot solderen. Of je kunt hier bijvoorbeeld leren striptekenen. En aan het eind van de cursus, meestal in maart, organiseren we een leuke expositie met al het werk van de kinderen.”

www.kumulus.nl

Mozaïeken op z’n Romeins

De Romeinen hadden geen vloerbedekking zo’n 2000 jaar geleden. Om toch niet in het zand te lopen, maakten ze mozaïeken. Zij plakten met cement heel precies steentjes bij elkaar tot er uiteindelijk een afbeelding ontstond. Rijke Romeinen lieten bijvoorbeeld gladiatoren afbeelden. En vissers lieten een vis maken.

Het aanbrengen van mozaïeken werd door specialisten gedaan. Niet alleen als vloerbedekking, maar ook aan de muur, als decoratie. En dat konden de Romeinen heel goed.

Je treft mozaïeken aan in verschillende groottes. Er zijn zelfs mozaïeken gevonden die meters breed en lang zijn. In de kerstvakantie heb ik deelgenomen aan een leuke workshop mozaïeken in het Thermenmuseum. Dat lijkt makkelijk, maar het is moeilijk. Dus petje af voor die Romeinen die metersgrote mozaïeken maakten!

Thijmen Hermans, 7 jaar, Heerlen

WIE IS WIE

Jasmijn Antonisse, 12 jaar uit Illikhoven, schreef eerder voor de schoolkrant van haar basisschool. Sinds afgelopen september zit ze in de brugklas. Jasmijn tennist graag en onderneemt in haar vrije tijd veel met vrienden en vriendinnen.

Thijmen Hermans is bijna 8 en woont in Heerlen. Hij is een waanzinnige fan van alles dat met fantasy te maken heeft. Thijmen verslindt onder andere de boeken over Harry Potter en de Hobbit. Hij schreef eerder een recensie voor cultuurbarbaartjes.nl. En zijn eigen blog is te vinden op nerdkelder.wordpress.com

Flore Voogd, 13 jaar uit Beek, gaat naar het Trevianum in Sittard. Ze is vaak te vinden op de atletiekbaan en op het hockeyveld. Flore is altijd op zoek naar een uitdaging, het moet niet te makkelijk voor haar zijn. Ze legt de lat dan ook hoog als het om een beroepskeuze gaat, want Flore wil astronaut worden.

Emile Yi is 12 jaar, speelt gitaar, schaakt en speelt tafeltennis. Hij woont in Koningsbosch, dicht tegen de Duitse grens en gaat van daaruit vijf keer per week naar het Trevianum in Sittard.

Kunstenaar voor 1 Dag

GAAN

Z33 Hasselt

Wil je een dag lang kunstenaar zijn? Kom dan op dinsdag 4, woensdag 5, donderdag 6 of vrijdag 7 maart naar Z33 in Hasselt! ‘Kunstenaar Voor 1 Dag’ staat helemaal in het teken van de tentoonstelling Atelier à Habiter, en dat betekent dat je gaat bouwen! Iedere dag kun je meebouwen aan een nieuwe kamer, en zo wordt er samen een groeiend huis gebouwd. Schrijf je in op www.z33.be

Great Language Game

DOEN

greatlanguagegame.com

Ben jij een talenkenner? Ken jij het verschil tussen Portugees of Zweeds, tussen Kannada of Nepalees of tussen Grieks of Macedonisch? Test je kennis met The Great Language Game. Op de website hoor je een fragment, en jij moet raden welke taal het is. Je krijgt bij de eerste vragen de keuze uit twee talen. Maar hoe verder je komt, hoe meer opties je krijgt. Hoe ver kom jij?

Blokkendoos van Jeroen

GAAN

Odapark Venray

In Odapark is een tentoonstelling van Jeroen van Bergen. Hij maakt hutten alsof hij ze bouwt met een bouwblokkendoos. Buiten in het bos is een grote hut waar je in kunt, binnen zijn de hutten klein, maar kun je er met je fantasie in ronddwalen. Loop door een straat als een reus tussen poppenhuizen en bekijk de wereld als een ontdekkingsreiziger, voel de ruimte. www.odapark.nl