Een theatrale blind date wordt de Sneak Peek wel genoemd. En dat is een treffende typering. Het gaat om avonden met nog onbekende podiumkunstenaars die hun voorstelling nog niet helemaal hebben uitgebroed. De mensen in de zaal hebben dus geen idee wat er komen gaat. Door Edo Dijksterhuis

De Sneak Peek is een initiatief van VIA ZUID. Deze talentenmakelaar voor de podiumkunsten springt hiermee in het gat dat is ontstaan nadat productiehuizen als Het Huis van Bourgondië waren wegbezuinigd. “Beginnende podiumkunstenaars hadden na hun opleiding plots geen plek meer om zich verder te ontwikkelen”, stelt Violien Vocks, programmeur van Parkstad Limburg Theaters. “Wij hebben als theater geen productiefunctie maar we vinden wel dat we een verantwoordelijkheid hebben op het gebied van talentontwikkeling. Vandaar dat we nu meedoen aan Sneak Peek.”

VIA ZUID doet de selectie voor het programma. Die is streng. Sneak Peek is immers geen open talentenjacht maar meer een soort artistieke incubator. Deelnemers zijn professionals, met een opleiding en een carrièrewens maar zonder veel ervaring. Ook hun producties zitten nog in de ontwikkelfase. “Soms bevindt een voorstelling zich nog in een heel pril stadium, de andere keer is het verder uitgedacht”, vertelt Vocks. “Het is echt een kijkje in de keuken van de maker.”

Zoiets kun je niet rauw op het bord van kijker gooien, dat beseft Vocks zich ook. “Daarom doen we er een inhoudelijk programma omheen: iets voor en iets erna. De introductie kan een inleidend praatje zijn maar ook een korte film of een trailer. Die vorm is heel vrij zolang hij maar iets van houvast biedt.”

Minstens zo belangrijk als de aanloop is het natafelen. “In een informele setting wordt het publiek gevraagd om feedback te geven. Vooral voor jonge makers, die vaak toch in een eigen bubbel leven, is dat van grote waarde, die reactie retour. En het publiek is echt actief onderdeel van de ontwikkeling van de maker.”

De eerste Sneak Peek vond plaats op 15 november en bevatte een danser, een dichter en een muzikant. De volgende staan gepland voor 17 januari en 18 april. Met een prijs van vijf euro wordt de drempel bewust laag gehouden. En avontuurlijk ingestelde theaterbezoekers moet zo’n blind date toch aanspreken, denkt Vocks. “Wie weet ben je bij de eerste voorstelling van de nieuwe Ivo van Hove of Johan Simons.”

Sneak Peek. Op 17 januari en 18 april in Theater Heerlen. viazuid.com