De vakpers spreekt van een ‘rocksensatie uit Weert’. En jury’s kennen de band de ene na de andere prijs toe: Snowwhites and the two dwarfs, kortweg SAT2D. Na een uit eigen zak betaalde eerste cd en een zelfgemaakte videoclip toert de band door Nederland met hun Krezip-achtige ‘powerpop. “Dat moeten we op You Tube zetten!”

Kelly: “Paradiso, dat was leuk.”
Marlouk: “Dat optreden met Herman van Veen ook.”
Tim: “En de cd-presentatie, niet te vergeten.”
Kelly: “Maar Paradiso is toch wel hét hoogtepunt, tot nu toe.”
Tim: “Dat is de poptempel van Nederland. Daar hebben zoveel bekende artiesten gestaan. En nu stonden wij er.”
Kelly: “Met een bus met 58 fans uit Limburg.”
Tom: “Allemaal vrienden en bekenden, natuurlijk.”

Maar dat laatste verandert snel, bij SAT2D. Sinds de vier tieners uit Weert en omgeving vorig jaar in Utrecht de Kunstbende-finale wonnen, komen er steeds meer liefhebbers voor hun ‘powerpop’, zoals ze hun pittige, wat op de jonge Krezip lijkende muziek omschrijven. En dank zij het winnen van een plek in de Dommelsch Locals Tour bij een wedstrijd van Live XS komen ze steeds meer onder de mensen, van Leeuwarden tot Tilburg.
Kelly: “Tijdens het Bevrijdingsfestival, 5 mei in Roermond, werd ik aangesproken door een onbekend meisje dat ons geweldig vond.”
Tom: “In Maastricht liep iemand in ons T-shirt.”
Marlouk: “Bevrijdingspop zelf was trouwens ook bijzonder. Er stonden zoveel mensen naar ons te kijken.”
Tim: “Och ja, dat is waar ook: daar heb ik nog een filmpje van op mijn telefoon.”
De anderen, in koor: “Oh, laat zien!”
Kelly: “Dat moeten we op You Tube zetten!”
You Tube, de internetsite waarop dagelijks miljoenen filmpjes worden bekeken, is de geëigende plek om de naamsbekendheid van SAT2D verder uit te bouwen. En dus maakte het viertal met wat vrienden en bescheiden apparatuur hun eerste clip. Het resultaat, zo meldt vakblad Musicmaker, is “een prachtclip” die “zoveel beter is dan bij de gemiddelde band.”
Op You Tube is de clip naar internetmaatstaven nog geen echte hit, maar toch zagen al bijna 2.000 mensen de zwart-wit-clip van ‘The Story of Sarah Red’.

Om verder succes af te dwingen, zo besloten de bandleden eind vorig jaar, moest er een eigen cd komen. Geen demo, zoals de meeste jonge bandjes doen, maar een mini-album in een echte studio, instrument voor instrument opgenomen en later tezamen gemixt. Bij de presentatie ervan in De Bosuil, de Weertse thuishaven van SAT2D, nam Pinkpop-opperhoofd Jan Smeets het eerste exemplaar in ontvangst.

Tim: “Die cd heeft veel geld gekocht. Duizenden euro’s.”
Kelly: “Gelukkig ondersteunen onze ouders ons.”
Tim: “De rijschool van mijn moeder is ook sponsor.”
Marlouk: “En we hebben zelf meebetaald. Ik ben als caissière gaan werken.”
Tim: “Ik heb nog prei gepoot.”
Tom: “Op de markt gestaan.”
Tim: “Of Jan Smeets het in ons ziet zitten? Dat is een beetje raar om zo te zeggen.”
Kelly: “Maar we hebben wel met hem kunnen praten over onze toekomst, vorig jaar.”
Tim: “Hij heeft ons tips gegeven.”
Marlouk: “Het was natuurlijk een hele eer dat hij onze cd in ontvangst nam, maar dat betekent niet dat we op Pinkpop komen te staan.”
Tom: “Al zouden we het wel erg leuk vinden.”
Nu de cd en de clip af zijn, en Pinkpop toch het doel blijft: wat is dan de volgende stap? Heeft een jonge band als SAT2D zoiets als een planning?
Tom: “Repeteren en beter worden.”
Kelly: “En we willen natuurlijk veel optreden.”
Marlouk: “Zodat mensen ons leren kennen.”
Tim: “Maar vorige week hebben we tegen elkaar gezegd: een kroeg met vijftig man daar kunnen we nu niet snel meer aan beginnen. We willen toch vooruit.”

* SAT2D, met de klok mee vanaf linksboven: drummer Tim Arits (18), gitarist en zangeres Marlouk Basten (19), bassist Tom van Eerd (18) en leadzangeres, tekstschrijver en gitarist Kelly Kockelkoren (20) foto’s Jasper Groen