De toekomst heet Moke

Moke zal zo’n beetje Nederlands strakste rockband van het moment zijn. De
Amsterdamse groep prijkt komende zomer op het affiche van zo’n 25 popfestivals. Pinkpop geldt uiteraard als hoogtepunt. Gitarist Phil Tilli: “Het heeft geen zin om zomaar in een busje te stappen om maar te zien waar het schip strandt.”

Hij probeert er zich een voorstelling van te maken. Van die 25 duizend mensen die straks voor zijn neus staan. “Dat is veruit het grootste publiek waarvoor we ooit hebben gespeeld. Geen idee hoe dat voelt, maar het is in elk geval veel vervelender om voor een half gevulde zaal te moeten spelen.”

In een vorig muzikaal leven speelde Phil Tilli met zanger Rick de Leeuw in de Tröckener Kecks. Ook geen mis groepje trouwens. Moke is volgens de gitarist een afwijkende band in het Nederlandse muzieklandschap. “Onze zanger Felix Maginn is geboren in Belfast. Hij droomt in het Engels en dat merk je aan onze teksten. Nederlandse zangers die het in het Engels proberen, zijn ook maar half zo goed als ze eigenlijk zouden kunnen zijn.”
Verlangt hij zelf nog wel eens terug naar Nederlandstalige muziek? “Rick komt binnenkort met een soloalbum. Daar ben ik zijdelings bij betrokken geweest. Ik heb meegeschreven aan enkele nummers en heb demo’s ingespeeld. En wat hij doet vind ik nog steeds prachtig, maar mijn toekomst is Moke.”

Hij is naar eigen zeggen van plan om te gaan spelen alsof zijn leven er van af hangt. “Ik ben tot op het bot gemotiveerd om de beste show te geven die we ooit gedaan hebben. De verhalen van verveelde voetballers die ongeïnteresseerd vooruitblikken naar de volgende wedstrijd? Dat gevoel kennen we niet.”
De vergelijking tussen popmuziek en topsport is niet zo vergezocht. In 2007 werd Moke’s nummer Last Chance bijvoorbeeld opgepikt door de NOS. Ze gebruikten het als herkenningsmuziek voor de Champions Leaque. Tilli’s pakkende gitaarrif was net zo doeltreffend als de schijnbewegingen van aanvaller Cristiano Ronaldo. Ook 2008 kent weer een overvolle sportzomer. Zijn er al muzikale plannen gemaakt voor het EK voetbal? “We zijn er nog niet voor benaderd, maar dat lijkt me zeker interessant. Al zullen we geen EK-lied componeren, dat laat ik graag aan anderen over. Last Chance was een bestaand nummer en het paste natuurlijk uitstekend bij de knock-outfase van de competitie.”
Het bewijst nog maar eens dat een popsong verschillende betekenissen kan krijgen. “Dat is het mooie van muziek. In Rule The World zingt Felix Maginn bijvoorbeeld over de problematiek in zijn geboortestad. In een verscheurd land hoopt hij dat de politiek partijen alsnog rond de tafel gaan zitten. Enkele kennissen hebben er hun persoonlijk lijflied van gemaakt. Je kunt zo’n politiek getint verhaal dus op meerdere manieren interpreteren. Dat is waarom goede popmuziek kunst is.”

Sinds in maart 2007 hun debuutalbum Shorland verscheen, is hij met zijn band in een stroomversnelling terecht gekomen. Moke is een dagtaak geworden. Iedere laatste vrijdag van de maand maken ze hun opwachting bij Mathijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. “Onze opdracht wordt steeds breder. In het begin ben je alleen gefocust op elkaar. Alles draait om de liedjes en de wereld is niet veel groter dan het oefenhok, waarin je samen werkt aan de nieuwe arrangementen. Het Moke-wereldje wordt nu steeds groter.” Moke speelt volgens Tilli ‘een onontkoombare mix van Britpop, folk en soul’. “We maken songs met hooks en mooie zanglijnen. Onze stijl is erg uitgesproken, maar de nummers blijven wel toegankelijk en herkenbaar. Dat zien we als we op een festival Last Chance inzetten. Ook al komt het publiek niet speciaal voor ons, het nummer wordt wel overal meteen goed opgepikt.”

In maart was de band voor optredens in de Verenigde Staten. Zijn ze klaar voor een sprong over de landsgrenzen? “We spelen dit seizoen nog in heel Nederland en dan zullen we even pas op de plaats maken. We hebben nu alles in Nederland gehad, het is tijd voor iets nieuws. Het was overigens zo’n typische Amerikaanse showcase waar je speelt voor de belangrijkste platenbonzen. We moeten nog maar afwachten wat het ons zal opbrengen. Maar ik heb een immens vertrouwen in deze band. Onze ambitie is enorm. We zijn niet alleen gericht op een doorbraak in Amerika. Ik stap net zo graag in de tourbus om in Duitsland op te kunnen treden.”
Moke wil graag de wereld in, maar stelt realisme voor alles. “Het heeft geen zin om in een busje te stappen en maar te zien waar het schip strandt. Dat kost alleen maar geld.”

Moke speelt op het Bevrijdingsfestival Roermond (5/5), Pinkpop Landgraaf (31/5),
Zoks festival Venlo (28/6), Vierdaagsefeesten Nijmegen (13/7).