Zuiderlucht-medewerker Leon Verdonschot ontvangt iedere zondagavond om 20.30 uur een muzikant in het derde seizoen van zijn talkshow Quarantalks, vanuit de Muziekgieterij in Maastricht en ook te zien via de Facebook van Zuiderlucht. In ZL ExtraTijd blikt Verdonschot iedere week vooruit op zijn gast.  

Tom Pintens zat in de Belgische indierock band Zita Swoon, hij was een tijd lang een onvoorstelbaar waardevolle bijdrage aan de live-versie van Gorki en hij produceerde onder meer het onvolprezen debuut van Roosbeef. 

In 2009 schreef hij een van de beste Nederlandstalige crisisliederen aller tijden: In Charleroi, met zinnen als ‘De fabrieken gaan failliet / In Charleroi’ en ‘Bij de vakbonden is het druk / In Charleroi / Want de tijden zijn gedraaid’. Zelfs wanneer Pintens-nummers vrolijk zijn, klinken ze melancholisch. Altijd ligt er een laagje droefheid onder. 

Inmiddels maakt Pintens deel uit van Het Zesde Metaal, een band die Vlaanderen heeft veroverd, zeker na een euforisch optreden op Rock Werchter, en een prachtig nummer over nationale fietsheld van weleer Frank Vandenbroucke dat een hit werd. 

In dat nummer Ploegsteert laat zanger Wannes Cappelle in zijn West-Vlaamse dialect horen waar het hele oeuvre van de band om draait: menselijkheid en de kunst van het verhalen vertellen. Cappelle is, net als Pintens, een multitalent: acteur, ex-triatlonkampioen, scenarioschrijver. Het lijkt soms wel of ieder groot talent in Vlaanderen meteen een multi-talent is. 

Zondag staan ze met zijn tweeën op het podium van de Muziekgieterij, in de eerste editie van Quarantalks in lange tijd waar publiek weer welkom is.

Het Zesde Metaal in Quarantalks, zondag 25 april om 20.30 uur, o.a. via de Facebookpagina van Zuiderlucht.