Scandinavië is hot. Niet letterlijk, want het is er steenkoud. Deens design siert menig huis en Noorse misdaadseries zijn populair. De ruige natuur spreekt tot de verbeelding en de beste kok ter wereld komt uit Denemarken. Cultuurcentrum Hasselt brengt een ode. door Patricia Pisters

Ode aan het Noorden

Het cultuurcentrum in Hasselt organiseerde de afgelopen jaren vaker een Nordic Night, een festival met bijna dertig bands uit Noorwegen, Zweden, Denemarken en IJsland. Nu groeit het festival uit tot een driedaagse, met naast muziek ook aandacht voor dans, theater, kunst, film, debat en reflectie.

Liefhebbers van gedurfde klassieke muziek kunnen hun hart ophalen bij de Noorse Barokksolistene. Met een grote dosis humor steken zij bekende barokcomposities van onder andere Dowland, Biber en Holborne in een nieuw jasje. In hun programma The Image of Melancholy combineren ze de typerende zwaarmoedigheid in de muziek van hun Scandinavische voorvaderen met verfijnde technieken en avontuurlijke ideeën. Onder leiding van de bekende Noorse violist Bjarte Eike gaat het gezelschap muzikale duels aan en vervlecht barokke jamsessies met traditionele volksmuziek.

Landgenoot Terje Isungset pakt het anders aan. Elke winter reist hij naar de bevroren meren in het uiterste noorden om daar grote ijsblokken uit te zagen. Hiervan maakt hij instrumenten: een triangel, hoorn of xylofoon. In zijn thuisland heeft de percussionist veel succes met zijn ijzige klanken, die vergezeld gaan van elektronica, de sprookjesachtige stem van sopraan Maria Skrames en betoverende videoprojecties. In Noorwegen heeft Isunget zelfs een eigen platenlabel voor ijsmuziek. Tevens is hij organisator van het jaarlijkse Ice Music Festival.

Nordic night(s) heeft ook een première in petto. Empathy van Neon Dance. In de producties werkt het internationale gezelschap nauw samen met kunstenaars, onderzoekers en muzikanten. Empathy wordt live begeleid door de IJslandse celliste Gyda Valtysdottir van Múm. Geïnspireerd op het boek Zero degrees of empathy van psycholoog Simon Baron-Cohen, reflecteren de dansers in hun bewegingen op het menselijke inlevingsvermogen. Zij balanceren langs en over elkaar heen, zich een weg banend door het bekroonde laser-landschap van designcollectief Numen.

De toneelvoorstelling Onbekend Land, over het overleven van eenzaamheid, moet vooral jongeren aanspreken. Na een lange reis vindt een meisje haar thuis op een ijzige bergtop. Het is een bevreemdende maar fantasievolle Noordse plek, die uitnodigt om ontdekt te worden. Onbekend Land is een productie van Het Houten Huis, een beeldend muziektheatergezelschap uit Groningen dat met vorige voorstellingen wereldwijd in de prijzen viel. Oorkaan en het Nordland Visual Theatre droegen aan Onbekend Land bij met live muziek en verbazingwekkende beelden.

Ook in de uitgebreide programmering van Nordic night(s) blijft er ruimte voor avontuurlijke pop en rock uit het Noorden met Exec, Søren Juul en Liima op één avond. Van de desolate en verstilde pianosongs van Exec over ‘de Deense Bon Iver’ Søren Juul tot Liima of Efterklang plus de Finse percussionist Tatu Rönkkö. De typerende sound en klankkleur van Efterklang blijft onderhuids herkenbaar maar met Rönkkö erbij klinkt de band ook een stuk elektronischer. De meeslepende vocals van Casper Clausen gecombineerd met stuiterende experimentele electro mondden uit in een groove die stilstaan onmogelijk maakt, en die het beste kan worden omschreven als een kruising tussen David Bowie en Darkside.

Tijdens Nordic night(s) is er ook een randprogramma met kunst, film, debat en reflectie. Een bijzonder project is Poolnacht, een filminstallatie van Post uit Hessdalen in coproductie met Muziektheater Transparant & Wintervuur Festival. Aan de basis van de installatie stond een reis naar het eiland Sørøya, gelegen in het meest noordelijke deel van Europa, ver voorbij de noordpoolcirkel en vlakbij Groenland. Het is een onherbergzaam gebied, waar de winters in duisternis gehuld zijn. Het aanhoudende gebrek aan zonneschijn inspireerde de kunstenaars tot het maken van een audiovisuele beleving van de ‘nacht zonder einde’. Een ervaring die de mystiek en aantrekkingskracht van het hoge noorden nog maar eens benadrukt.

Nordic night(s) van donderdag 27 tot en met zaterdag 29 oktober 2016 in cultuurcentrum Hasselt. ccha.be/programma/nordic_night_s_