ANTWERPEN
…waar de Venlose kunstenaar Jos Deenen tot en met 15 mei onder de titel Een zin is ook een collage werk toont in het museum van de Verbeke Foundation. De stichting werd op 1 juni 2007 door kunstverzamelaars Geert en Carla Verbeke-Lens opgericht. Met 20.000m² aan overdekte ruimten (loodsen van het vroegere transportbedrijf van Verbeke) is het een van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa. Jos Deenen legde door de jaren heen een archief aan van duizenden foto’s uit de meest uiteenlopende tijdschriften. Het zijn gecatalogiseerde motieven die hij naar eigen zeggen tevoorschijn tovert zoals een schilder de verf van zijn palet. Tot 7 maart exposeert Deenen ook in Cultuurwerf Vlissingen. www.josdeenen.nl

MAASTRICHT
… waar architect Mathieu Bruls een deel van zijn bureau aan de Alexander Battalaan heeft uitgeruimd voor een beeld van kunstenaar Roy Villevoy, die regelmatig in Papoea Nieuw Guinea, een eiland waar 823 talen worden gesproken, vertoeft. Hij neemt dan elementen uit de Westerse (beeld)cultuur mee en brengt de plaatselijke bevolking ermee in contact. De beelden, foto’s en films die hij daarvan maakt laat hij vervolgens weer in het Westen zien. Zoals bij BenC Gallery, zoals Bruls de straatkant van zijn kantoor heeft gedoopt. Daar is tot en met 23 maart het onlangs door de Lakenhal in Leiden aangekochte beeld Preparations (2009) van Villevoye te zien. Op 7 maart is een gesprek met de kunstenaar, om 14.00 uur. www.brulsenco.nl
Papoea met houten kruis (Roy Villevoye’s Preparations) ten kantore van Bruls en Co.

KERKRADE
… waar in 2009 bijna 60.000 mensen het Discovery Center Continium, voorheen het Industrion, bezochten. Dat zijn 26.000 minder bezoekers dan in topjaar 2008. De daling is mede te wijten aan het feit dat het Kerkraadse museum in het voorjaar van 2009 drie maanden dicht was vanwege verbouwing. De verblijfsduur van bezoekers sinds de heropening is bijna verdubbeld naar gemiddeld 4,5 uur, aldus de directie.

MARGRATEN
… waar het Amerikaanse oorlogskerkhof het vertrekpunt was van de documentaire Akkers van Margraten van Eugenie Jansen en Albert Eling. In de film worden vooral ooggetuigen geïnterviewd. Hun verhalen worden afgewisseld met archiefbeelden; de documentaire eindigt bij de opening van het kerkhof in 1960. De film, die twee maanden draaide in Lumière Maastricht en daarna in de Limburgse filmhuizen, verschijnt half februari op dvd, die nog 70 minuten extra biedt aan verhalen van ooggetuigen. Verkrijgbaar bij Lumière.

NEW YORK
… waar Maurer United Architects [MUA] uit Maastricht een installatie heeft bedacht voor de centrale vide van het 50-jaar jonge Guggenheim Museum. Maurer behoort tot een groep van tweehonderd kunstenaars, architecten en ontwerpers uit de hele wereld die zijn uitgenodigd om visies in de vorm van interventies tot uitdrukking te brengen. Hun installatie bestaat uit een glazen bol met een diameter van twaalf meter, gevuld met maanstof. Alle werken zijn gedoneerd aan het museum en worden op 4 maart geveild. Behalve door Maurer United Architects wordt Nederland vertegenwoordigd door onder andere UN Studio, Studio Job, MVRDV en West8.