Ondertussen in…

Venlo

… waar de gemeentelijke verkiezingen van vorige maand inmiddels zijn verwerkt en de inwoners de toekomst weer in het vizier willen krijgen. Dat geldt in elk geval voor Q4, de wijk aan de Maas waar nogal wat plaatselijke creatievelingen wonen en werken. Q4 is de plaats waar op 29 december het nachtelijke cultuurfestival Nachtwacht weer plaats zal hebben. Het motto luidt ‘Omarm de stad Venlo en vier de toekomst’. Wie mee wil doen, kijk op www.nachtwachtq4.nl, de ingrediënten worden aps op het laatste moment bekend gemaakt.

Shen Zhen

…, de Chinese miljoenenstad, waar het Maastrichtse architectenkantoor Maurer United een paviljoen in de vorm van bomen (of zijn het lampenkappen?) bouwt voor de ShenZhenHongKong architectuurbiënnale. Het Medular Pavilion biedt bezoekers de kans om even bij te komen, en wat te lezen. Het ontwerp, aldus Marc en Nicole Maurer, gaat terug naar de oorsprong van de architectuur: een rij bomen waarvan takken en bladeren een soort dak vormen.

Impressie van het Medular Pavilion.
New York

…, beter gezegd Manhatten, waar burgemeester Bloomberg op 23 november in de gerenoveerde hal van het Lincoln Center for Performing Arts (LCPA) een 180 vierkante meter grote installatie van vilt van de hand van kunstenares Claudy Jongstra kwam onthullen. Het werk is grotendeels met de hand gemaakt, met kleuren uit eigen ververij van Jongstra in Groningen en met door haar studio ontworpen en vervaardigde vilten stof.
Jongstra (Roermond, 1963) betrekt wol van een eigen schaapskudde en kleurt ze in een eigen ververij op basis van natuurlijke verfstoffen.

Installatie van de doeken van Claudy Jongstra

Maastricht

… waar klankwerkplaats Intro | In Situ het jaar van haar 25-jarig bestaan afsluit. Op 12 december speelt pianist Reinier van Houdt in de Timmerfabriek (jassen meenemen dus) het befaamde stuk 4’33, een ‘silent piece’ van John Cage, een verklanking van de White Paintings van Robert Rauschenberg. Van Houdt speelt ook nog composities van Alvin Lucier en Alvin Curran.
Verder op het programma staan een optreden van Scanner aka / Robin Rimbaud, een Britse kunstenaar die werkt met beeld, geluid, ruimte en vorm waarbij hij op een onconventionele manier gebruik gemaakt van technologie. Ook is er een performance van BMB con, met geluid, beeld en “alles wat los en vast zit”, inclusief de bezoekers. U bent gewaarschuwd.

Venlo

… waar op 20, 22 en 23 december het Limburgs Museum alvast vooruit loopt op het feit dat op 1 maart 20101 precies 65 jaar geleden is dat de oostelijke stadsdelen van Venlo werden bevrijd. Dat gebeurt met het vertonen van authentieke oorlogsfilms die tijdens de bezettingsjaren zijn gemaakt. Zo is sinds lange tijd weer de legendarische ‘Puinfilm’ te zien, waarin de Venlose cineasten Dré Brenneker en Baer Thiery verslag doen van de desastreuze gevolgen van de bombardementen en beschietingen op Venlo in de jaren 1944 en 1945. De voorstellingen zijn om 14.00 uur en om 15.30 uur. Kaarten zijn in voorverkoop verkrijgbaar aan de kassa van het Limburgs Museum.