HET IS WEER DEZE NACHT (2)

Het is weer deze nacht dat mijn vader zonder
Klop op de deur aan tafel komt zitten en ik hem
Jenever inschenk. Hij gretig zijn eerste glas
Drinkt, een tweede gebaart, zijn stropdas

Ontknoopt en een sigaret opsteekt. Uit zijn
Binnenzak haalt hij foto’s van vroeger, wijst
Naar zichzelf en knikt naar mij. Ik zie een man
Die ik niet ken, zo dichtbij mij staan, dat ik

Opnieuw verlegen, de dood van mijn rug krab.
Het is weer deze nacht dat zijn stem naar toon,
Naar zoon zoekt. Iedere borrel is een slok

Verlegenheid. En als de fles geleegd, een laatste
Sigaret gerookt , stapt hij terug in zijn nacht,
Terwijl daglicht tergend pijnlijk de ogen sart.

Hans van de Waarsenburg
Hans van den Waarsenburg (Helmond, 1943) debuteerde als dichter in 1965 met Gedichten. Voor zijn bundel De Vergrijzing ontving hij in 1973 de Jan Campertprijs voor Poëzie. In 2004 kreeg hij de eerste Oeuvreprijs van de gemeente Helmond. Van 1995- 2000 was hij voorzitter van het PEN – Centrum voor Nederland. Sinds 1997 is voorzitter van The Maastricht International Poetry Nights. In 2006 verscheen Azul (2006), binnenkort verschijnt Wie hier nog komt. www.waarsenburg.com.mk en www.maastrichtpoetry.com