Zuiderlucht-medewerker Leon Verdonschot ontvangt iedere zondagavond om 20.30 uur een muzikant in het derde seizoen van zijn talkshow Quarantalks, vanuit de Muziekgieterij in Maastricht en ook te zien via de Facebook van Zuiderlucht. In ZL ExtraTijd blikt Verdonschot iedere week vooruit op zijn gast.

Broeder Dieleman groeide op in Axel (gemeente Terneuzen), woont en werkt in Middelburg, de plaats waar hij vroeger programmeerde in het poppodium De Spot. Hij zingt dan ook in het Zeeuws. Op zijn fraaie nieuwe album De liefde is de eerste wet mixt hij folk en pop met levensvreugde. ‘Ik ben mijn eigen instrument, ik ben vreugdevol gestemd,’ klinkt het mooi tweestemmig in het nummer Plaatsbepaling. Hij haalt ook schoonheid uit huiselijkheid: ‘Eerst de koffie, dan de afwas, dan gaan werken.’

Broeder Dieleman, die vrij laat gitaar is gaan spelen, is een groot bewonderaar van de Amerikaanse singer-songwriter (en acteur) Bonnie ‘Prince’ Billy, de bekendste van zijn nummer I See a Darkness, door Johnny Cash gecoverd op zijn derde American Recordings. Die invloed is hoorbaar van Bonnie ‘Prince’ Billy op Broeder Dieleman, die een paar keer in zijn voorprogramma stond, is hoorbaar: ook bij Broeder Dieleman zijn liedjes terug te voeren op ambachtsliefde. Kalm en bedachtzaam klinken zijn nummers; ze nemen de tijd om onder je huid te kruipen, maar dat doen ze onvermijdelijk. 

Jakobsladder, die single die De Liefde is de eerste wet voorafging, is het gebaseerd op het verhaal van de Bijbelse schaapherder Jackob. Dat verhaal komt ook terug in de man die Broeder Dieleman de albumtitel aanreikte: Jan Huijszoon (1798-1870), beter bekend als Jan de Prentenknipper. De prentenmaker zwierf tijdens zijn leven over de Zeeuwse eilanden, en heeft met zijn prenten het leven in Zeeland tijdens de negentiende eeuw vastgelegd. Hij is uitgegroeid tot een icoon, in veel Zeeuwse huizen hangt een afbeelding van een prenten, of zelfs een origineel. 

Broeder Dieleman eert Jan de Prentenknipper niet alleen in zijn werk, hij beweegt zich ook in zijn traditie. In deze tijd zonder liveoptredens heeft hij zich toegelegd op het maken van verkopen van knipselprenten. Zondag neemt hij er een paar mee naar Quarantalks, en zal hij optreden met zijn band, met Peter Slager van Bløf op bas. 

Broeder Dieleman in Quarantalks: zondag om 20:30 uur, o.a. via de Facebookpagina van Zuiderlucht.