In de studio waar Jett Rebel aan zijn meest recente album 7 werkte stond een emmer in de hoek. Een emmer. Om in te pissen. Niet dat er verderop geen toilet was. Maar Jett had de deur afgesloten. Hier werd gewerkt. In hyperconcentratie. 

Tien nummers. Dat stond voor Jett Rebel vast. Tien nummers zou zijn nieuwe album bevatten. Geen daarvan mocht een ook maar iets zwakkere broeder zijn, geen een mocht bezwijken onder een hoeveelheid ideeën die eigenlijk niet in één nummer passen. Geen nummers die bezwijken onder hun gewicht. 

Focus, scherpe keuzes, vertelde hij me toen ik hem sprak net voor het album uitkwam.  “Alles moest goed genoeg zijn. Ik wilde een coherent album maken. Ik heb in het verleden ook albums als Super Pop gemaakt, waarop ieder nummer door een andere artiest gemaakt had kunnen zijn. En misschien wil ik ooit een album maken dat alleen door mandolines is ingespeeld, of waar de microfoons op twintig meter afstand staan, of waar ik mezelf op een andere manier weer uit mijn comfortzone schop. Maar nu wilde ik het beste maken dat ik kán maken.” 

De samenballing van alles dat Jett Rebel is, en doet, en wil, en dat in tien loepzuiver gerichte dartpijltjes van nummers. “Dit is de pure essentie van alles dat ik ben en vertegenwoordig. Op de meest catchy manier die ik zelf maar kan verdragen.”

Niet dat 7 een verzameling losse singles is. Het is een geheel. Een álbum. Jett Rebel gelooft in albums, zoals hij de laatste jaren al uitvoerig demonstreerde. “Ik ben van de vinyl. Van een plaat luisteren van voor naar achter, en weer opnieuw. In plaats van een playlist van allemaal artiesten waarvan ik de naam niet ken en waarvan ik niet weet wat ze nog meer hebben gemaakt.”

Resultaat van al die minutieuze, uitputtende, geconcentreerde arbeid: 7. 

Tien nummers, met “het hoogste percentage nummers die als zichzelf willen klinken dat ik ooit op een album heb gehad”. Namelijk: honderd procent. “Ieder nummer op 7 wil klinken zoals het klinkt. Over smaak valt te twisten, maar hierover is geen discussie mogelijk.”

Jett Rebel in Quarantalks: zondag om 20:30 uur, o.a. via de Facebookpagina van Zuiderlucht.