Zuiderlucht-medewerker Leon Verdonschot ontvangt elke zondagavond om 20.30 uur een muzikant in het derde seizoen van zijn talkshow Quarantalks, vanuit de Muziekgieterij in Maastricht en ook te zien via de Facebook van Zuiderlucht. In ZL ExtraTijd blikt Verdonschot elke week vooruit op zijn gast.  

Voor de derde achtereenvolgende week komt de gast in Quarantalks uit Vlaanderen. Deze keer niet uit de regio Antwerpen (zoals Mauro en Ruben Block) maar uit een ander stad met een stevig muzikaal profiel: Hasselt. De leden van The Sore Losers, opgericht in 2009, plukken uit zowel de rock, blues, garagerock als de country.

De bands die hun inspiratiebron zijn, waren voornamelijk actief in de jaren zeventig, het roemruchte en spectaculair opwindende MC5 uit Detroit, en onder meer Led Zeppelin, dat nog steeds jonge bands inspireert (luister maar eens naar rocksensatie Greta van Fleet).

Toch zijn de invloeden van de band nog breder, zeker op het vorige album Gracias Señor, waar in een nummer als Dark Ride ook disco-invloeden doorklonken.

Hun nieuwe single Yeah Yeah Yeah is de vooraankondiging van het vijfde album, dat dit najaar verschijnt. Het is een heerlijk rocknummer, goed gruizig, met een lekker dreunende bas en met geil gierende gitaren. Het duurt ook maar 2’44’’, geheel in stijl van MC5: Kick Out the James duurde ook maar 2 minuten en 40 seconden.

Zanger Cedric Maes had ook een leven voor The Sore Losers. Hij zat in de heerlijke band El Guapo Stunt Team, die veel speelde, maar nét niet doorbrak. De band wisselde geregeld van bezetting en vooral van stijl en had lang een reputatie die ‘groots’ mocht heten.

Gitarist Jethro wist de voorpagina’s van Belgische kranten te halen door een overlijdensadvertentie die hij voor zichzelf had laten zetten. Het leek hem de meest effectieve manier om onder een tentoonstelling uit te komen waaraan hij zou bijdragen. Naast de advertentie waarin werd beweerd dat hij in alle rust in zijn atelier was overleden, stond nog een condoleancetekst, met de oproep de tentoonstelling aan hem op te dragen.

Toen ik Cedric in die tijd interviewde zei hij al: ‘Wij zullen altijd onder de radar blijven.’ Met gespeelde gewichtigheid voegt hij er aan toe: ‘Omdat we te echt zijn voor deze samenleving.’ Grijnzend: ‘Dat klinkt goed, hè: te echt.’

The Sore Losers in Quarantalks: zondag 30 mei om 20.30 uur, o.a. via de Facebookpagina van Zuiderlucht.