Jazz-ensemble Snarky Puppy uit Brooklyn was tien jaar lang een best bewaard geheim. Sinds hun Grammy Award is er geen houden meer aan. Sinds vorig jaar heeft de band een connectie met Nederland.

“I neeeeed to go see these guys before I die!” luidt een hartenkreet van een fan op YouTube. Hij hoeft niet te wanhopen, Snarky Puppy staat bekend om zijn overvolle touragenda. Vorig jaar had de band maar liefst 250 gigs, en ook dit jaar zijn ze veel onderweg. Kansen genoeg dus om ze live te zien spelen.

De jazzformatie heeft iets met Nederland. In 2014 nam ze hier twee live-albums op: Sylva met het Metropole Orkest en We Like it Here in Kytopia, de Utrechtse studio van Kyteman. Nu komen ze naar Heerlen.

Snarky Puppy is geformeerd rond bassist en bandleider Michael League en speelt in wisselende samenstelling. De leden speelden met grootheden als Prince, Kirk Franklin en Marcus Miller. Drummer Robert Searight tourt dit jaar met rapper Jay Z. Vorig jaar won de band een Grammy voor hun project met Lalah Hathaway.

League richtte zijn band op in 2004 in Texas, waar een groot deel van de leden samen studeerde aan de University of North Texas of Music. Nu maken ze zichzelf hard voor muziekeducatie en combineren ze hun concerten waar mogelijk met masterclasses op lokale scholen en conservatoria.

Jazz, funk, soul, rock, experimenteel, innovatief… Snarky Puppy laat zich muzikaal gezien moeilijk in een hokje stoppen. Recensenten typeren de optredens als swingend, verrassend, eclectisch, en – wat verrassend is voor de technisch geschoolde musici – niet te moeilijk. Hoewel, volgens hun Europese booker Mike Bindraban ligt dat net ietsje anders: “Wie goed luistert, hoort dat de muziek vrij ingewikkeld in elkaar zit, maar toch klinkt het toegankelijk. Ze spelen voor een breed publiek. Het is jazz maar ze staan ook in de pop charts.”

Tijdens de Europese clubtour dit najaar staat Snarky Puppy met tien man op het podium en spelen ze naast bestaande nummers ook nieuw materiaal. Zo ook composities uit de documentaire over de bloeiende jazz en R&B-scene in Texas, waar Michael League momenteel aan werkt. Over wat de bezoekers van de show in Heerlen kunnen verwachten, is Mike Bindraban kort en duidelijk. “Snarky Puppy zal hard uitpakken. Het wordt één groot, energiek feest.”

Zelf zag hij Snarky voor het eerst in 2010 in New York en wist meteen: deze band heeft ‘t. Nergens voelen ze zich beter thuis dan op het podium. “Het zijn jeugdvrienden die al sinds high school samen rondreizen en muziek maken. Dat zorgt voor een unieke energie. Zoiets kom je maar zelden tegen.”

Snarky Puppy, op 17 oktober in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen. theaterheerlen.nl

Boven: Snarky Puppy zal hard uitpakken in Heerlen. Foto: Joke Schot