Toneelgroep Stan speelt veelvuldig in zuiderse landen als Frankrijk en Portugal. Komend seizoen staan ze met drie voorstellingen bij C-mine in Genk. “Het voelt een beetje als thuiskomen.” door Fons Geraets

Het gaat de Antwerpse toneelgroep STAN voor de wind, zeker in het buitenland. “Internationaal scheren we al een hele tijd hoge toppen”, beaamt Jolente De Keersmaeker (1967), een van de vier kerngroepleden. “Maar het succes over de grens staat in schril contrast met de publiekstoeloop in Vlaanderen en Nederland. Vooral in de kleinere steden. Ik hoor dat geluid ook van andere theatergroepen.” In het voorjaar speelde ze de vijf uur durende Bernhardtrilogie voor een halfvolle zaal in Leuven. Met gevoel voor understatement: “Ik voel dat in het zuiden van Europa een andere wind waait dan in de Lage Landen.”

Toch staat STAN in het komende seizoen maar liefst drie keer in C-Mine in Genk. Notabene met drie verschillende producties. In november wordt Alleen opgevoerd. Actrice Sara de Roo gaf de Vlaamse schrijver Fikry El Azzouzi opdracht om een monoloog te schrijven over de multiculturele samenleving. “Over het resultaat was Sara niet zo tevreden”, zegt De Keersmaeker. “Het gevolg was een e-mailcorrespondentie met scherpe randjes. Die briefwisseling is uiteindelijk verwerkt in de voorstelling, die trouwens is geselecteerd voor het Theaterfestival dat begin september wordt gehouden in Brussel.”

Eveneens in november heeft de Genkse cultuurtempel Poquelin II geprogrammeerd: drie toneelstukken uit het rijkgevulde repertoire van de beroemde 17e eeuwse toneelschrijver Molière, waaronder Le bourgeois gentilhomme en L’Avare. “Molière is fijn om te spelen, heerlijke taartjes om te verorberen. Hij neemt op een extreem komische maar ongenadige manier het menselijk tekort op de korrel. Het is ongelofelijk scherpe maatschappijkritiek”, aldus De Keersmaeker.

In april 2018 komt STAN wederom naar C-Mine voor de reprise van My dinner with André, gebaseerd op de gelijknamige film van Louis Malle. Twee restaurantgasten filosoferen naar hartenlust over het leven. Jolente De Keersmaeker: “Het gaat ook over het acteurschap. Wat is waarheid? Staan wij te liegen of niet? Wat maken we onszelf wijs? Wat is een personage?”

tg Stan, bestaande uit vier acteurs – zonder artistiek leider – bestaat al bijna 25 jaar. Wat is hun geheim? Jolente De Keersmaeker hoeft niet lang na te denken: “We laten elkaar op gezette tijden met rust. Om dan weer samen voorstellingen te maken, waarbij eenieder zijn eigen traject in alle vrijheid kan ontplooien. En we hebben alle vier een grote liefde voor teksttoneel. Dat blijft voor ons een onuitputtelijke bron.”

Fijn om drie keer naar Genk te komen? “C-mine is een fantastische plek. Zij steunen ons werk door dik en dun. Altijd als we daar moeten spelen voelt het een beetje als thuiskomen.”

Alleen, tg STAN, op 8 november. Poquelin II, tg STAN, op 30 november. My dinner with André, tg STAN, op 27 april 2018. In C-Mine Genk. tickets@genk.be
Poquelin II, tg STAN, op 29 november in de Warande Turnhout. warande.be