Station Beilen

Hedy d’Ancona is lid van het comité van aanbeveling van Musica Sacra: “In religieuze zin heb ik niks met devotie. Neemt niet weg dat het een prachtig begrip is, dat voor mij alles te maken heeft met het voorbijgaan aan menselijke beperkingen als concurrentiedrift, jaloezie enzovoort. Zelf ben ik in praktische zin toegewijd aan de kunst, doordat ik mijn bestuurskracht en ervaring inzet om kunst te promoten en kunstenaars te enthousiasmeren. In meer algemene zin ben ik toegewijd aan de kunst, omdat kunst bij uitstek mensen kan raken en verbinden in een gezamenlijke ervaring van schoonheid en bewondering.”
“Echt verliezen kan ik mezelf in de beeldende kunst. Omdat dat de kunstvorm is die je leert kijken, een verworvenheid die we na onze kindertijd zijn verleerd. Regelmatig zie ik in de trein naar Groningen prachtige zonsondergangen. Hoe mooi zou het zijn als de conducteur dan zou zeggen: ‘Kijkt u vooral even naar buiten’ in plaats van: ‘We naderen station Beilen’. Overigens is muziek voor mij ook onmisbaar, vooral klassieke muziek. Het gaat me te ver om te zeggen dat kunst voor mij een spirituele ervaring is, maar het is wel geweldig dat niet-religieuze mensen zoals ik ervan kunnen genieten zonder de god te eren voor wie de kunst in eerste instantie vaak bedoeld was.”