Als een kleine vereniging uit de Sittardse wijk Sanderbout straks optreden in een volle stadsschouwburg met onder meer het orkest van Guido Dieteren. De fanfare St. Barbara (plusminus 45 muzikanten) kijkt er nu al uit. door Paul van der Steen

“Zo’n toporkest in de eigen wijk, voor iedereen te bekijken en te beluisteren.” Hoe gek het ook klinkt, projectleider Wesley Jongen verheugt zich ook op de generale repetitie twee dagen eerder, in het nieuwe multifunctionele wijkcentrum van Sanderbout. Guido Dieteren en mogelijk ook nog andere orkestleden gaan workshops geven aan kinderen. Dat alles om zoveel mogelijk kinderen in aanraking te laten komen met muziek.

Jongen (28) weet zelf hoe het kan werken. Hij begon zo’n twintig jaar geleden met het spelen van de trompet in de fanfare (sinds kort combineert hij met slagwerk). “Het is algemeen bekend, ook wetenschappelijk onderzocht, dat kinderen zelfdiscipline en tal van andere vaardigheden aanleren door het maken van muziek. Het zorgt bovendien voor saamhorigheid.”
Trots kan evenmin kwaad in Sanderbout, dat met hulp van overheid, organisaties en ondernemers stappen vooruit maakt en probeert van het stempel ‘achterstandswijk’ af te komen. “Dit concert helpt daarbij.”

De voorbereidingen lopen al sinds begin vorig jaar. Toen liet Dieteren via het Limburgse Huis voor de Kunsten weten dat zijn Guido’s Orchestra, bekend van eigen werk en het begeleiden van grote namen tijdens de Symphonica in Rosso-concerten , op zoek was naar een amateurgezelschap voor een gezamenlijk project. Jongen reageerde onmiddellijk. Hij maakte duidelijk dat zijn fanfare binnenkort 65 jaar bestond en de uitdaging wel aandurfde. “Een dag later had ik al bericht terug. Kort daarna zaten we aan tafel. Toen was de zaak snel beklonken.”

Vanaf dat moment werden de arrangementen geprepareerd voor de samenwerking met Guido’s Orchestra en de andere partners tijdens het jubileumconcert, het Limburgse kinderkoor Cantarella en het Sittardse mannenkoort SI-TARD. “Sinds januari zijn we aan het repeteren”, vertelt Jongen. “En hoe meer de datum van het concert begint te naderen, hoe meer tandjes er worden bijgeschakeld. Vorig jaar gingen we op concours. Nu gaan we een voorstelling verzorgen met een muzikale mix, klassiek en pop. Naast andere stukken staan onder meer The Rose, Conquest of paradise en een medley met onder meer Le lac du Connamera en Que sera sera op het programma.”

Voor het Sittardse cultuurbedrijf De Domijnen past het concert van de fanfare in het streven om meer linken te leggen met amateurkunstenaars. In de schouwburg zijn dit jaar ook nog concerten te zien van fanfare Concordia uit Einighausen, de Philharmonie Sittard en vrienden en vier lokale fanfares (motto: Veer make es 1 meziek).

Jubileumconcert fanfare St. Barbara met Guido’s Orchestra en anderen, 4 november in schouwburg Sittard. dedomijnen.nl