Onderbroeken, dekbedovertrekken, schoenen, horloges: bedenk het, en het is er, verpakt in motieven van Van Gogh-schilderijen. De schilder die bij leven nooit een schilderij verkocht, was natuurlijk al een merchandise-melkkoe; dank zij The Immersive Experience in Antwerpen is de eftelingisering van zijn werk nu ook een feit.

Is dat heel erg? Nee hoor, The Immersive Experience is een prima uitje voor het hele gezin. In drie hallen van de Waagnatie aan de Schelde, 1500 vierkante meter groot, ga je bijna letterlijk koppie onder in de wereld van Vincent van Gogh. Een ‘immersieve experience’ heet zoiets. We moesten het even opzoeken, er blijkt weinig aan gelogen, hier is inderdaad sprake van een onderdompeling in een virtuele wereld.

Virtueel beleef je inderdaad van alles op deze plek – waar geen enkel echt schilderij te zien is. Wel kunstwerken die in grote 3D-beelden tot leven komen. Na onder meer Barcelona en Parijs is de ze in België vervaardigde Ervaring nu, met de nodige coronahorten en stoten, in Antwerpen te zien.

foto Steven Hendrix

Het parcours volgt het leven van de kunstenaar aan de hand van zijn belangrijkste werken en de 652 brieven van Vincent aan zijn broer Theo. Te beginnen in Antwerpen, waar hij in november 1885, hij is dan 32, vanuit Nuenen naartoe verhuist. Hij wil schilder zijn op een plek zonder bekrompen boerinnen, maar met losbandige hoeren, getuige ook zijn Kop van een prostituee, uit december 1885. Maar natuurlijk is weer eens niemand geïnteresseerd in zijn schilderwerk. Drie maanden later trekt hij verder, richting Parijs.

De climax van The Immersive Experience is de grote virtual reality ruimte waar je als bezoeker 35 minuten mag vertoeven. Een kleurrijke stortvloed aan Van Gogh-beelden volgt; schilderijen nemen in een geprojecteerde (licht)show vol optische illusies de hele ruimte in beslag en komen tot leven, dat wil zeggen de mensen, molens, boten, vlinders en kraaien op de doeken. En, beetje apart, ook de zonnebloemen. Ter illustratie van Van Goghs sombere, schizofrene kant belanden we in een soort spookhuis. Dit alles op een iets te luide soundtrack van bombastische klassieke muziek, zoals we die kennen uit Villa Volta. De vloedgolf aan water is gelukkig ook virtueel, de luie strandstoelen waar je op zit bewegen nog net niet mee.

Dan is er nog een vr-bril die je naar het Arles van 1888 voert en je onder de Sterrennacht laat wandelen. In de souvenirwinkel koop je de foto van jezelf met je favoriete Van Gogh-achtergrond en met je mondkapje. Of anders gewoon een Van Gogh-toiletverfrisser, een muismat of nep-zonnebloemen. Niets wordt overgelaten aan de verbeelding.

Van Gogh: The Immersive Experience, tot 18/4 (verlengd) in de Waagnatie in Antwerpen. expovangogh.be