Zuiderlucht-medewerker Leon Verdonschot ontvangt iedere zondagavond om 20.30 uur een muzikant in het derde seizoen van zijn talkshow Quarantalks, vanuit de Muziekgieterij in Maastricht en ook te zien via de Facebook van Zuiderlucht. In ZL ExtraTijd blikt Verdonschot iedere week vooruit op zijn gast.  

Zes jaar geleden volgde ik Typhoon voor het (toen nog) weekblad Vrij Nederland. Ik vergeleek Glenn de Randami, zoals Typhoon voor de burgerlijke stand heet, met het Belgisch wonderkind Stromae: een representant van het nieuwe land, vrolijk in klank maar ernstig in tekst, en gezegend met een blijmoedig enthousiasme waar geen cynisme tegen is opgewassen. 

Typhoons platenbaas Kees de Koning zei toen: ‘Hij is heel beschaafd en doordacht in wat hij doet. Soms wel iets té, wat mij betreft. Ik denk bij Glenn wel eens: “Je mag ook vloeken, hoor.” Maar misschien is hij gewoon de juiste man op het juiste moment.”

Dat laatste zei ook de Twentse zanger en cabaretier André Manuel, die meezong op het Typhoon-nummer dat één van zijn live favorieten is geworden: Zandloper. Manuel, grijnzend: ‘Ik zal niet beweren dat Glenn persoonlijk verantwoordelijk is voor alle ellende van de afgelopen jaren, maar het komt hem wel verdacht goed uit.’ Hij legde uit: ‘Ik laat me zelf ook vaak inspireren door de actualiteit, maar het komt maar zelden voor dat de boodschap dan precies op het goede moment komt. Bij zijn teksten over de liefde, de troost en de angst, die ook nog eens van een enorm hoog niveau zijn, is dat zeker het geval. Zelfs op internet kom je geen mensen tegen die hem haten.’

Lobi Da Basi was toen Typhoons nieuwe album. Geen festival in Nederland heeft hem met die plaat op zak niet op bezoek gehad, en of dat festival nou North Sea Jazz was, Pinkpop of Lowlands: Typhoon en zijn band speelden het plat. 

Na Lichthuis, de opvolger, was er geen zegetocht, want corona. Maar onverminderd krachtig is Typhoons boodschap van de troost en de liefde. En nog steeds kom je geen mensen tegen die een hekel hebben aan Typhoon. Zelfs niet op twitter. 

 

Typhoon in Quarantalks, zondag 18 april om 20.30 uur, o.a. via de Facebookpagina van Zuiderlucht.