De seksuele voorlichting die ze op de middelbare school kregen hield niet over. Vandaar dat theatermakers Mees Walter en Anoek Oostermeijer er een voorstelling over maakten: Our life in color. “De leraar durfde het woord seks niet eens uit te spreken.” door Koos Vaes

De afgelopen maanden verdiepten Mees Walter en Anoek Oostermeijer zich in de wereld van seksualiteit in de breedste zin van het woord en verbreedden hun horizon. Ze ontdekten dat er meer nodig is dan een droge uitleg over voortplanting, gevolgd door tips om soa’s of een ongewenste zwangerschap te voorkomen. “De verzorgingsleraar die mij seksuele voorlichting gaf, durfde het woord seks niet eens uit te spreken. Alsof het onnatuurlijk en vies is”, klaagt Walter. “We hadden tijdens onze pubertijd ook willen leren over genot, grenzen, je gevoelswereld, heldere communicatie en de vele andere mogelijkheden op het gebied van seksualiteit.”

De twee beseffen dat het onderwerp ongemakkelijk kan zijn voor leraren, daarom willen ze hen een handje helpen door Our life in color te spelen op middelbare scholen. Aan de hand van persoonlijke verhalen nemen Walter en Oostermeijer leerlingen mee in hun zoektocht naar seksuele diversiteit. Een positieve, eerlijke en intieme voorstelling die via verschillende invalshoeken licht schijnt op seksualiteit.

Mees Walter

Door negatieve verhalen uit de sfeer van #Me Too heerst er een taboe op seks dat doorbroken moet worden, vinden de theatermakers. “Er zijn zoveel mogelijkheden om te ontdekken wat je fijn vindt, waar je überhaupt op valt”, vertelt Oostermeijer, die pas afstudeerde aan de Toneelacademie Maastricht. “Mees en ik vallen bijvoorbeeld op mannen, maar hoe zijn we daar ooit achter gekomen? Met onze eigen verhalen willen we leerlingen duidelijk maken dat er niet een paar hokjes zijn waar we uit kunnen kiezen, maar dat we allemaal een apart hokje zijn.”

Om meer kennis en ervaring op te doen struinden ze weken het internet af naar nieuwe termen, bezochten ze een tantra-festival en voerden ze eindeloos gesprekken over intimiteit met vrienden, familie en lichtelijk overrompelde voorbijgangers. Vanaf volgend jaar spelen ze de voorstelling in het zuiden van Nederland. “De urgentie om open over seks te praten is daar hoger dan bijvoorbeeld in de regio Amsterdam”, verklaart Walter.

Onder de vleugels van Het Laagland, VIA ZUID, Podium Bloos en Stichting Cultuurbord wordt intensief aan de voorstelling gewerkt. Een preview van Our life in color (14+) is te zien tijdens de Sneak Peek van VIA ZUID op 17 maart in Schouwburg De Domijnen te Sittard. viazuid.com