1 Het kunstwerk Wood Circle (1977)van Richard Long blijft behouden voor het Van Abbemuseum in Eindhoven. Met een actie werd dertig mille binnengehaald.

2 Acteur, auteur, columnist en zanger Rijk de Gooyer overlijdt op 85-jarige leeftijd in Amsterdam. De Gooyer won drie keer een Gouden Kalf.

3 Piet Menu (34) wordt directeur van het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. Sinds 2008 was hij artistiek leider van de Maastrichtse theaterwerkplaats Huis van Bourgondië.

4 Ted Noten (Tegelen, 1956) wordt Kunstenaar van het Jaar 2011. Noten ontwerpt sieraden en tassen van transparente kunststof met daarin een muis, een pistool of wat cocaïne.

5 Frieder Scheuermann (RWTH Aachen) zegeviert bij de 1ste prijs Euregionale Architectuur Prijs 2011. De prijs wordt voor de 31-ste keer uitgereikt.

6 …………………………….

7 Oud-diplomaat en schrijver F. Springer overlijdt op 79-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Haag. Voor zijn oeuvre ontving Springer in 1995 de Constantijn Huygensprijs.

8 Het Groninger Museum krijgt naast directeur Kees van Twist een zakelijk directeur om de financiële problemen op te lossen.

9 Het door bezuinigingen bedreigde Nederlands Kamerkoor uit Amsterdam lijkt gered. De gemeente Eindhoven wil dat het koor vanaf 2013 onderdak geven en financieel steunen.

10 Andy Tielman, voorman van de The Tielman Brothers sterft op 75-jarige leeftijd. De band behoorde in de jaren vijftig en zestig tot de toonaangevende ‘Indo’-rockbands van het land.

11 Het Museum Kurhaus Kleef verwerft met het reliëf De aanbidding van het Kindje Jezus (ca 1490) van Dries Holthuys een icoon van de middeleeuwse beeldhouwkunst.

12 De gemeente Kerkrade zal de zaalcapaciteit van Theater Kerkrade (ex-Wijngrachttheater) niet terugbrengen van 600 naar 250 stoelen. Het theater krijgt een opknapbeurt.

13 Pianist Joost-Jan van Houten uit Alphen aan de Rijn wint in Domani Venlo de muziekprijs Prix Dominique. Ook de publieksprijs is voor hem.

14 Het gratis toegankelijk maken van musea voor kinderen levert niet meer dan enkele tienduizenden bezoekers extra op en kost veel meer dan geraamd: 9 miljoen euro.

15 De verkoop van kinderboeken daalt met zes procent. Debet zijn de crisis en het uitblijven van bestsellers. Tot dusver onttrok het kinderboek zich aan de malaise in de branche.

16 Bezoekers van het op 18 augustus door een noodweer getroffen Pukkelpop in Hasselt eisen hun geld terug. Ze nemen geen genoegen met eet- en drankbonnen voor de volgende drie edities.

17 Niet Enrico Delamboye uit Margraten maar Kazem Abdullah is de nieuwe chef-dirigent van het Sinfonieorchester Aachen. Hij assisteerde eerder bij het Metropolitan in New York.

18 Woede in de kunstwereld over de nieuwe Geefwet die de cultuursector fiscaal moet stimuleren. De extra aftrekpost is door de Kamer verlaagd van twaalf naar vijf miljoen euro.

19 Trouw meldt dat de bezuinigingen in de cultuursector al komend jaar effectief worden. Het gaat nog niet om de maatregelen van Zijlstra maar om die van gemeenten en provincies.

20 De Genkse schrijver Lambert Verlaek krijgt de Veldeke Literatuurprijs voor zijn in dialect geschreven verhaal Tieter.

21 Gedeputeerde Noël Lebens (Cultuur, CDA) wil dat de vijf miljoen euro die de provincie Limburg vrijspeelde voor harmonieën en fanfares gaat naar het opleiden van jonge muzikanten.

22 Staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD) wil in debat met de Tweede Kamer niet garanderen dat de cultuursector bij de volgende bezuinigingsronde wordt ontzien.

23 De gemeente Eindhoven veilt in december een deel van haar kunstcollectie. Het gaat om werk uit de depots aangekocht met de voormalige kunsentaarsregeling BKR (1960-1990).

24 De Franse actrice en regisseuse Julie Delpy gaat een film maken over The Clash-zanger Joe Strummer. De film beschrijft een maand in 1982 toen Summer door Frankrijk zwierf.

25 Tongeren, Beringen en Genk sluiten zich aan bij Maastricht Culturele Hoofdstad 2018. De samenwerking wordt vastgelegd in het bidbook.

26 ……………………….

27 Nieuwsuur-anchorman Twan Huys presenteert zijn boek Over geluk in L1-radioprogramma De Stemming. Het boek verschijnt in het Nederlands en het Sevenums.

28 Voor tattookoning Henk Schiffmacher gaat een droom in vervulling: hij krijgt in Amsterdam zijn eigen museum.

29 Van Adeles tweede album 21 (uit januari) zijn in Europa meer dan een miljoen exemplaren via iTunes verkocht. Dat is een record.

30 Rockster Iggy Pop (64) wordt – met ontbloot bovenlijf – het nieuwe gezicht van het Franse modehuis Paco Rabanne in een campagne voor het parfum Black XS L’Excès.