#agendatip

De meningen over Julian Assange, oprichter van Wikileaks, lopen sterk uiteen. Voor sommigen is hij een held die ons heeft laten inzien hoe de wereld gegijzeld werd door een wereldwijde surveillance-industrie. Voor anderen is hij een spion, een desinformatie specialist en een crimineel die de VS destabiliseerde namens buitenlandse mogendheden. Volgens hen lekte hij geheime informatie naar de vijanden van de westerse beschaving en bracht hij daarbij talloze levens in gevaar.

Voor de Griekse kunstenaar Miltos Manetas is Assange, naast de politieke, libertaire en filosofische overpeinzingen, in de eerste plaats een trigger voor kunst. Voor elke dag die Assange in detentie doorbrengt, produceert Manetas een kunstwerk – een schilderij, een tekening of een collage – die hij op zijn privé Facebook- en Instagram-account plaatst. De werken zijn meestal portretten van Assange zelf, en degene die als eerste reageert, mag het kunstwerk houden. Het initiatief van Manetas houdt het persoonlijke lot van Assange en zijn betekenis voor de wereldwijde discussie over gerechtigheid, vrijheid en verlichting levend en constant zichtbaar voor het publiek. De kunstenaar lokt opzettelijk persoonlijke interacties uit met de nieuwe eigenaren van zijn werken als onderdeel van zijn artistieke proces.

Miltos Manetas, #AssangePower portraits, different sizes, 2021 © Miltos Manetas, Courtesy: IKOB – Museum for Contemporary Art

 

Voor de tentoonstelling Assange Situation – Emergency bij IKOB – Museum for Contemporary Art heeft Manetas dertig nieuwe schilderijen geproduceerd. Een museumbezoeker die een van de werken wil hebben, kan het dezelfde dag nog mee naar huis nemen, op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt. Het laatst overgebleven schilderij 430 dagen in de gevangenis (2020), wordt na afloop van de tentoonstelling opgenomen in de IKOB-collectie. De tentoonstelling wordt dus elke dag kleiner totdat deze volledig verdwijnt. Hierdoor wordt de aandacht gevestigd op het afnemen van de openbare discussie over Assange. Tegelijkertijd verschuift het publieke imago van Assange, en daarmee zijn voortdurende verhaal, naar de privéruimte van de mensen die, om verschillende redenen, hebben besloten een van de kunstwerken mee naar huis te nemen.

De nieuwe eigenaar van een werk van Manetas wordt gevraagd het werk te fotograferen in zijn nieuwe omgeving en die foto te delen op Facebook of Instagram. Verder voert Manetas met elke eigenaar een Zoom-gesprek over het werk en de thematieken verbonden aan het werk. Kunst wordt hierdoor een aanjager van discussie en een trigger voor betrokkenheid bij mensenrechten, persvrijheid en democratie in een periode waarin deze democratische opvattingen onder druk staan.

ASSANGE SITUATION – EMERGENCY, Miltos Manetas. Van 2 tot 26 februari in IKOB in Eupen. ikob.be


Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.