In het tijdperk van #MeToo is het goed om te weten dat het bijna honderd jaar geleden is dat vrouwen zich voor het eerst in het publieke leven mengden. De welvaart nam toe, de samenleving veranderde, de jazzmuziek kwam op. In deze ‘roaring twenties’ speelden vrouwen een vooraanstaande rol – die door de opkomende massamedia dankbaar werd opgepikt.

De moderne vrouw in de jaren twintig knipte het haar kort, rookte sigaretten in pijpjes en droeg lange parelsnoeren. Ze trek de aandacht met een uitdagende kledingstijl, die de nieuw veroverde vrijheid tot uitdrukking moest brengen.

In de tentoonstelling 1920s Jazz Age / Fashion& Photographs brengt het Textielmuseum in Tilburg de jaren van ‘all that jazz’ onder de aandacht. Met meer dan 150 gevarieerde kledingstukken en accessoires biedt de tentoonstelling een blik op de glamour, overdaad en frivoliteit van de jaren twintig van de vorige eeuw.

1920s Jazz Age/Fashion & Photographs. Van 9 december t/m 27 mei in Textielmuseum Tilburg.

textielmuseum.nl

Fred en Adele Astaire in Gershwins Lady be Good (1926) © James Abbe Archive. Fred Astaire
(1899-1987) trad vanaf zijn zevende op in vaudeville-theaters met zijn zus Adele (1898-1981).
Ze vierden in 1918 successen op Broadway en in Londen met The Passing Show. Na Adeles
huwelijk in 1932 danste Astaire jarenlang in Hollywood-musicals met Ginger Rogers.

Gilda Gray (1925) © James Abbe Archive. Geboren als Marianna Michalska in Polen werd Gilda Gray (1901–59) beroemd in de revue met de ‘shimmy’-dans.