Zuiderlucht-medewerker Leon Verdonschot ontvangt iedere zondagavond om 20:30 uur een muzikant in het tweede seizoen van zijn talkshow Quarantalks, vanuit de Muziekgieterij in Maastricht en ook te zien via de Facebook van Zuiderlucht. In Zuiderlucht Extra Tijd blikt Verdonschot iedere week vooruit op zijn gast.  

In november 2019 nam Ana Popovic, geboren in Servië, woonachtig in de Verenigde Staten maar momenteel in het Nederlandse Zaltbommel, een live-dvd op in het Centre Culturel Albert Camus tijdens het Festival de Guitares d’Issoudun in het Franse Issoudun. Ze vlamde achttien nummers langs met haar zeskoppige band. 

De vrouw over wie Bruce Springsteen ooit zei ‘Ana Popovic is one helluva a guitar-player’ en ZZ Top-voorman Billy Gibbons ‘Ana rocks the blues in fine, fine fashion’, die vrouw liet nog eens horen waarom zelfs verklaarde gitaargoden haar bewonderen. 

Die show wilde Ana Popovic ook naar Europa brengen deze zomer. Het fijne aan het vak van muzikant, heeft ze vaak gezegd, is dat je altijd kunt spelen. Waar dan ook, hoe dan ook. Gaat je promotor in Frankrijk failliet, dan speel je wat meer in Duitsland. Loopt het in Duitsland even minder, dan boek je meer shows in de Verenigde Staten. 

Net als artiesten als Fred Eaglesmith en America Aquarium bestaat het leven van Ana Popovic niet uit afgebakende tournees ter gelegenheid van een band, tours met een begin- en een einddatum; haar leven is één lange, ononerbroken tournee. Al twintig jaar speelt ze minstens honderd shows per jaar, de meeste van die jaren beduidend meer. 

Maar zelfs altijd wel ergens kunnen spelen bleek een waarheid van het oude normaal. Ja, afgelopen week stond Ana Popovic drie keer in de Muziekgieterij. Maar twee keer voor een zaal die met 68 bezoekers al uitverkocht moest heten, en de derde keer, voor de opnamen van deze Quarantalks, met een zaal tíjdens de tweede lockdown, dus met dertig bezoekers. 

En vooral: zonder die band. Want die ritmesectie, die was wel degelijk onderweg, maar had te midden van reisge- en verboden en oranje en rode landkaarten Europa nooit gehaald. 

Het was nogal wennen voor haar, alleen op het podium met Michele Papadia, al 14 jaar haar toetsenist. En precies dat maakte het zo bijzonder: twee jarenlang op elkaar ingespeelde muzikanten, die voor het oog van het publiek haar nummers moesten strippen en weer opbouwen. Het oercliché is dat een goed nummer ook overeind blijft in een uitgebeende versie, en dat cliché bevocht het duo per nummer.

LEON VERDONSCHOT

Ana Popovic in Quarantalks: zondag om 20:30 uur, o.a. via de Facebookpagina van Zuiderlucht.