ZL-medewerker LEON VERDONSCHOT ontvangt elke zondag om 17 uur een muzikant in zijn talkshow Quarantalks, live vanuit de Muziekgieterij in Maastricht. Vanaf morgen ook te zien via de Fb-pagina van Zuiderlucht. Een voorproefje.

Eefje de Visser, opgegroeid in Moordrecht, bracht in januari een nieuw album uit, haar vierde. Bitterzoet heet het, en het kreeg lovende recensies. Een uitverkochte tour door Nederland en Vlaanderen, waar ze inmiddels woont, zou eindigen op Rock Werchter.

Maar ja.

Ze heeft enkele try-outs kunnen doen, dat wel, inclusief een bejubelde show op Noorderslag. Het waren shows met veel aandacht voor de visuele kant ervan, inclusief dansers en choreografie. Muziek, licht en donker zouden samenvallen. Passend bij de ontwikkeling die haar muziek op haar vier albums heeft doorgemaakt, met steeds meer nadruk op sfeer.

Op haar derde album Nachtlicht maakte ze al een keuze voor meer elektronica, en wel zo stijlvast dat het bijna een conceptalbum werd, met een consequent volgehouden rijk, gelaagd, donker getoonzet geluid, met beats, instrumenten en woorden die in elkaar overliepen, net als de nummers.

Op Stilstand, haar nieuwste, is de ontwikkeling van haar elektropop vervolmaakt: ‘programming and Synths’zijn de eerste en belangrijkste instrumentale credits van al haar nummers. Stilstand is gemaakt om in zijn geheel te beluisteren, zodat de beelden binnenkomen en doorsijpelen. Zoals die in Pixels, over twee mensen die samen televisie kijken en via hun scherm tot elkaar komen. ‘We maken wat kopieën van elkaar en we doen elkaar na tot ons licht hier uit gaat.’  

Op de dag dat ze op Rock Werchter zou spelen verschijnt nu een concertfilm, opgenomen in haar Gentse loft, met de volledige productie die ze had voorbereid voor tour. De film gaat 3 juli in première. Eerst staat ze morgenmiddag op het podium van de Muziekgieterij in Maastricht. In de tegenovergestelde setting: kaal en minimaal.

Leon Verdonschot ontvangt Eefje de Visser in Quarantalks: zondag 31/5 live om 17.00 uur, o.a. via de Facebookpagina van Zuiderlucht.