Streamingconcerten, etalage-exposities, online lezingen. Wat hebben we niet allemaal zien langskomen in het afgelopen jaar. Welk optreden, welke artiest of kunstenaar of welk boek is u de afgelopen maanden bijgebleven? Hoe komt u cultureel aan uw trekken? Enkele lezersreacties.

Hermitage Museum in St Petersburg. ‘Het museum herbergt meer dan 3 miljoen kunstvoorwerpen. Hiermee kunnen ze nog even vooruit’, zegt de tipgever. Het museum en zijn schatten zijn te bezichtigen via de museumplattegronden of in de online catalogus.

Een klein land met verre uithoeken van Floor Milikowski. ‘Of je het nou beziet vanuit een bedrijfsmatig  perspectief, of vanuit een cultureel  ondernemerschap, er lijkt zich een onzichtbaar duistere tegenkracht te bewegen in de regio’s. Als je dit boek gelezen hebt, kun je die tegenkrachten beter duiden. Wellicht bevestigt het onderbuikgevoelens, vermoedens, merkwaardige beslissingen en doodlopende contacten. In heldere en lezenswaardige teksten gaan er wat gordijnen open, wat sluiers omhoog. Uiteindelijk blijft er een griezelige conclusie over, waarbij iedereen een eigen interpretatie kan geven. Voor Zuid-Limburg is het inmiddels duidelijk dat op de landsgrenzen een ‘glazen muur’ staat. En mede daardoor zullen we ‘het’ hier samen moeten oplossen. Mij bevestigt het in de overtuiging dat we kleinschaliger moeten denken en handelen.’ (lezer)

Beierse Staatsopera uit München. Zij heeft een ‘on demand‘ aanbod dat op elk moment gestreamd kan worden en op 21 maart gaat Der Rosenkavalier in première, onder regie van Barrie Kosky.

Niemand Anders van Micha Wertheim.Niemand Anders was met voorsprong de beste voorstelling die ik in en over deze corona-pandemie heb gezien. Wertheim heeft in de afgelopen vijftien jaar een naam opgebouwd als het gaat om tegendraads theater, en stelt met Niemand Anders niet teleur. Ook nu weer dwingt hij zichzelf in een verfrissende vorm die zijn persoonlijke lockdownverhaal ondersteunt – we zien hem achter een laptop in een lege schouwburg en hij manipuleert vakkundig de verwachtingen van zijn virtuele publiek, met een grandioze apotheose tot besluit. En passant rekent hij af met de notie van conceptuele kunst, in een geestige en langgerekte anekdote over het Stedelijk Museum in Amsterdam.’ (lezer)

Symfonieorkest uit Berlijn. Het Deutsche Simfonieorkest heeft een online mediathek met onder andere een concert met Roderick Cox en Julia Bullock.

Architectuurwandeling. Hoe doet u dat dan – online of met een boek, vroegen we de lezer. ‘Nee, ik bedenk eerst een onderwerp voor de wandeling en dan…. ‘en marche’. Deze kan als het zo uitkomt direct bij mijn voordeur beginnen.’