Enkele weken geleden vertelde een horecaondernemer me dat, wanneer hij jongeren wil bereiken met evenementen, hij beter een dj dan een band kan huren. Dan is het drukker. Hij zei dat hij dat gênant vond. Voor die band, maar niet alleen voor die band. 

Ik moest eraan denken toen ik zag dat Soulwax weer gaat optreden. Dat was lang geleden. Soulwax was vele jaren een van dé livebands van België. Een overzicht van hun optredens op Rock Werchter vertelt eigenlijk het hele verhaal: 1999, 2000, 2005, 2006, 2008, 2017.    

Een fraaie reeks, maar Much Against Everyone’s Advice (1999) en Any Minute Now (2004) waren dan ook monumentale albums. En wat de Gentse gebroeders DeWaele live ook altijd waren: cool. Zelfs hun microfoonstandaard had stijl. Ook bij hun terugkeer op Werchter in 2017, met een nieuw album, was het succes groot. De Morgen kopte over hun optreden: ‘Soulwax héérst op Rock Werchter.’

Tegelijkertijd is Soulwax de onderbouwing van de stelling van de horecaman. Want multi-getalenteerd als ze zijn, hebben Stephen en David Dewaele twee carrières naast elkaar. Of eigenlijk drie. Hun band. Hun optredens als dj-duo, eerst onder de naam The Fucking Dewaele Brothers/The Flying Dewaele Brothers, later als 2 Many DJs. En hun remixen voor andere artiesten. 

Stephen en David Dewaele in actie als 2 Many DJs

Er waren jaren dat de broers als 2 Many DJs de hele wereld overvlogen, van dancefestival naar exclusief privéfeest. Een tijd waarin interviews in Belgische kranten, bladen en televisieprogramma’s zich kenmerkten door dat merkwaardige gedrag dat we in Nederland ook kennen wanneer een landgenoot doorbreekt in het buitenland, zeker wanneer het de VS betreft: we maken het bijna buitenaards groot, en gooien er zelf een flinke scheut ‘maar we weten nog dat je hier voor 3 man en het barpersoneel stond, dus denk maar niet dat je bijzonder bent’-sentiment in om onze eigen dweepzucht te temperen. Het gat tussen Werchter 2008 en 2017: dat waren tien jaren van optredens over de hele wereld, en niet met een gitaar, maar met een dj-set. 

Wanneer je op Spotify klikt op de best beluisterde nummers van Soulwax, krijg je geen nummers van Soulwax

Wanneer je nu op Spotify klikt op de best beluisterde nummers van Soulwax, krijg je geen nummers van Soulwax. Klassiekers van Too Many Djs, de naamgever van hun dj-werk, staan niet in de top 10. Die staat vol met andere artiesten, met nummers die zijn geremixt door de broers.  

De weg naar wereldroem loopt vaker via een dj-booth of laptop dan via een gitaarversterker: Stephen en David Dewaele zijn het bewijs, want ze blinken als twee van de weinige mensen ter wereld uit in beide, en het verschil tussen beide routes is groot. 

Toen ik enkele jaren geleden de biografie schreef van de Gorki-zanger Luc De Vos kwam ik veel interviews tegen waarin hij zijn bewondering uitte voor de DeWaele-broers. Voor hun creativiteit, en voor hun leven. Van Gent naar Vegas. Voor het boek interviewde ik ook hun vader, Jackie Dewaele, in Vlaanderen wereldberoemd als Zaki. Luc had hem nog bezongen, in het Gorki-nummer Concorde, in een tekst die ging over vroeger, en nu nog ouderwetser klinkt: 

‘Weet je nog De Mike en Zaki drive in show / toen een DJ nog een arbeider was’.