In deze ZL Podium leest u veel over de toekomst. Niet alleen omdat een groot deel van het magazine bestaat uit de cultuuragenda voor deze maand. U leest er ook over wetenschappers, koks en kunstenaars die u willen meenemen in hun ideeën over onze wereld in tien, vijftig of honderd jaar.

Een van de belangrijkste toekomstvragen is die over ons voedsel. De Volkskrant wijdt er een interessante reeks aan, De Voedselzaak, of: Hoe voeden we tien miljard monden in 2050. In een van de artikelen constateren Hidde Boersma en Joris Lohman dat het debat over de toekomst van de landbouw sterk verdeeld is in voorstanders van een op technologie gebaseerde efficiëntere landbouw en voorstanders van een kleinschalige, regionaal georganiseerde, liefst ecologische landbouw anderzijds. Boersma en Lohman bieden geen uitweg uit de polarisatie. Ze citeren de Amerikaanse auteur Charles Mann die stelt dat we uiteindelijk zullen moeten kiezen tussen technologie en ecologie. “Het is de belangrijkste keuze die onze kinderen ooit zullen moeten maken.”

Ik kan me ook voorstellen dat we iets kiezen dat er tussenin zit. Maar wat we ook kiezen, we zullen ons eerst moeten informeren over de mogelijkheden. Bij de evenementen van Brabant Celebrates Food op pagina vier proeft u bijvoorbeeld meer van de ecologische variant van onze toekomst; hier staat de regionale, “oerlekkere” kaart centraal. Wist u trouwens dat bij Bergen op Zoom ansjovis wordt gevangen?

Maar misschien vindt u – net als ik – dat we dieren moeten sparen op ons menu van de toekomst. Bij Leading the South, een jaarlijkse breed-maatschappelijke meeting van de philharmonie zuidnederland (p. 8), spreekt dit jaar onder andere Mark Post, de wetenschapper die als eerste vlees in een petrischaal geweekt heeft.

Hoe ver mogen we gaan in ons technologisch streven? Tot we onsterfelijk zijn? Met deze vragen houden zich de 52 kunstenaars bezig die BredaPhoto Festival voor de aankomende editie uitgekozen heeft. Ook hier blijkt dat het geen straf hoeft te zijn om naar de toekomst te kijken, BredaPhoto Festival belooft u niet minder dan het beste van de hedendaagse fotografie.

Door ZL Podium te lezen gaat u niet de wereld redden of de voedselkwestie oplossen. Maar wél mensen ontmoeten die daar interessante en soms zelfs zeer smakelijke ideeën over hebben.

CHRISTIANE GRONENBERG | bladmanager
c.gronenberg@zuiderlucht.eu