De meest bewierookte band van België, dEUS dus, bracht vorige maand voor het eerst in elf jaar een album uit. De band is sinds het laatste album met regelmaat blijven optreden, maar nieuw werk bleef uit.  

Optreden is voor veel bands oneindig belangrijker geworden dan albums maken. Met dat eerste kun je geld verdienen, met dat tweede nauwelijks nog: een miljoen streams betekent 4.000 euro. Scroll maar eens door de willekeurige Spotify-lijst van een Nederlandse artiest en je kunt het dubbeltjeswerk uitrekenen. Zeker artiesten die al lang meedraaien, touren daarom jarenlang zonder nieuw werk. Het nieuwe levert immers niks op, en het meeste publiek komt toch voor de oude nummers: zie daar de twee belangrijkste motivaties om nog maar mondjesmaat met nieuw eigen werk te komen. 

Intussen lijkt het toch maar blijven spelen (van oud werk dus) als het blijven uitrekken van een elastiek. Het is alsof deze bands sneller sleets worden dan bands mét nieuw werk, al spelen ze daar nauwelijks iets van. Nieuwe nummers blijven schrijven lijkt uiteindelijk zuurstof voor artiesten.

Scroll door de Spotify-lijst van een willekeurige Nederlandse artiest en je kunt het dubbeltjeswerk uitrekenen

Van het nieuwe dEUS-album zal het titelnummer How To Replace It het ongetwijfeld tot de optredens schoppen. Het is een van de sterkste nummers die de band ooit schreef, in al zijn overdonderende dynamische dreiging. Alleen die paukenslag al. 

Nu de afgelopen jaren veel bands hun meest klassieke album integraal hebben gespeeld, weten we beter dan ooit hoe de meeste albums zijn opgebouwd. Je hebt De Opener, dan De Singles (nummer 2 en 3), en Het Slotnummer. Die eerste en laatste zijn vaak het langst. Albums waar nummer 7 en 8 (vroeger, en inmiddels geregeld weer: het midden van kant b) de sterkste zijn, komen nauwelijks voor. 

Bij het nieuwe album van dEUs zijn de opener en het slotnummer het langst. Dat het openingsnummer meteen het beste is, daarmee plaatst de band rond Tom Barman zich in een rijke traditie. Nirvana opende Nevermind met Smells Like Teen Spirit, Rush opende Moving Pictures met Tom Sawyer, Journey opende Escape met Don’t Stop Believin’, The Who Who’s Next met Baba O’Riley. Baby One More Time van Britney Spears? Albumopener. The Man Comes Around van Johnny Cash? Ook. Bittersweet Symhony van The Verve. Bring the Noise van Public Enemy. Rolling in the Deep van Adele. What’s Going On van Marvin Gaye. Come Together van The Beatles. Start Me Up van de Stones. London Calling van The Clash. Like a Rolling Stone van Dylan. Thunder Road van Springsteen. Buffalo Stance van Neneh Cherry. Human Behavior van Björk. Disorder van Joy Division. Purple Haze van Hendrix. Smooth Operator van Sade. 

Allemaal ooit album-openers. Nu klassiekers. How to Replace It het verdient hetzelfde lot. 

dEUS speelt deze maand onder meer in Maastricht en Schijndel