Er bestaat geen onderzoek naar de meest gespeelde liedjes op stationpiano’s. Maar als er één piano is waarop een dag lang geen Comptine d’un autre été is gespeeld, is er iets mis.

Het melancholieke deuntje van Yann Tiersen uit de Amélie-film, dat sommigen tot wanhoop drijft, dwarrelt ook vandaag in de Bredase stationshal weer neer tussen de lichtwolken van kunstenaar John Körmeling en de kunstvitrines. Daar fungeert de melodie als opgedrongen soundtrack bij de video-installatie The Essential van Martin en Inge Riebeek uit Breda. Een pop met hond – gemaakt van papier-maché door dochter Renee – kijkt apathisch naar videobeelden, afstandsbediening in de hand, om zo snel mogelijk weg te kunnen zappen. Want wat er te zien is, is niet altijd even aangenaam. Wél urgent vaak.

Het geëngageerde echtpaar uit Breda reist al jaren de wereld over om korte videoportretten te maken van toevallige voorbijgangers. Doodnormale mensen vaak die een voor hen ‘essentieel’ en kwetsbaar verhaal vertellen, dat ze soms nog niets eens aan hun ouders hebben toevertrouwd. Iedereen heeft wel een verhaal, lijkt de boodschap, en iedereen probeert er het beste van te maken.

Still uit Telling Stories

In Breda draait de nieuwste serie om ‘welzijn’. Een gevluchte Bosnische heeft na 23 jaar Breda het gevoel dat ze nergens meer thuishoort, een jongen in Mexico-Stad vertelt waarom hij het helemaal niet erg vindt als er een aardbeving komt, een koffieverkoopster en moeder uit Kiev heeft goede redenen om te balen van haar slechte gebit, en een psychiater uit Antwerpen mag de huidige tijdsgeest duiden. Het zijn dicht-op-de-huid-portretten die beklijven.

In Museum W in Weert haken Martin en Inge Riebeek met hun werk in op de vaste collectie. Pikant is de installatie Eating Grapes in the Company of Prostitutes; te midden van eeuwenoude heiligen zien we video’s waarin ‘goddelozen’ hun verhaal mogen vertellen. Hieronder een Keniaanse en Nederlandse prostituee en een zwarte, lesbische Amerikaanse activiste die fulmineert: ‘Jezus was helemaal geen blanke man met blauwe ogen! Die klootzak was een rasta uit het Midden-Oosten die de hele tijd druiven zat te eten met prostituees!’

Het videoportret dat de Riebeeks in opdracht van het Weertse museum maakten van een broeder van het plaatselijke gilde, die zich ‘grueets’ (trots) voelt als hij op z’n trommel slaat, lijkt hiermee vergeleken wat minder essentieel, maar is niettemin aandoenlijk.  

The Essential. Van 20/12 t/m 1/3 in station Breda. Telling Stories, van 18/11 t/m 16/4 in Museum W in Weertriebeek.net, the-essential.nl