Screenwear – Exploring Digital Fashion in het Design Museum in Den Bosch is een tentoonstelling over de toekomst van de mode zonder één centimeter stof. Wel staan er ruim zestig beeldschermen met beelden en teksten, en zijn er tablets om door collecties van digitale modeontwerpers te scrollen.  

Mark Zuckerberg veranderde de bedrijfsnaam niet zomaar; metaverse komt eraan, Facebook heet nu Meta. Ook volgens andere deskundigen zal metaverse een revolutie betekenen in de digitale wereld.

Metaverse is een virtuele ruimte waar gebruikers met elkaar kunnen verblijven en communiceren. Ze kunnen zelf bepalen hoe ze er in die virtuele wereld uit willen zien en wat ze dragen. Volgens diezelfde kenners gaat het nog wel tien jaar duren eer het zover is, maar dat metaverse het gebruik van de computer gaat veranderen lijkt wel zeker.

De game-industrie loopt bij deze ontwikkeling voorop, ook in de modewereld springen bedrijven en ondernemers op de trein. Het lijkt nog raar, geld betalen voor kleding die je alleen digitaal kunt dragen. Toch gebeurt het, door een bedrijf als The Fabrikant. Waar de NFT, Non Fungible Token, in de kunstwereld vooralsnog een hype lijkt, heeft de mode de screenwear al omarmd.

The Fabricant, DEEP (2018).

Versneld door de pandemie en de lockdown zijn steeds meer modehuizen overgegaan tot het digitaal presenteren van collecties. De productie van digitale kleding betekent minder afval en meer mogelijkheden. Want wat als we straks één kledingstuk hebben waarover we een digitale laag kunnen dragen?

Verduurzaming van de branche lonkt, maar er zijn ook nog veel vraagtekens. Wat te denken van de enorme hoeveelheid elektriciteit die nodig is voor een upgrade van het internet? En wie trekken er achter de schermen eigenlijk aan de touwtjes? Zo was er veel kritiek op het digitale Afrikaanse supermodel Shudu Gram, dat bleek te zijn ontwikkeld door een blanke Britse fotograaf. Culturele toe-eigening blijft een lastig thema. 

Screenwear – Exploring Digital Fashion stipt, na een korte introductie over de geschiedenis, verschillende richtingen aan. Het Design Museum is er vroeg bij met het inschatten van deze ontwikkelingen. Ze volgen elkaar zo snel op dat wat we hier zien niet meer dan een momentopname kan zijn. Met een resumé waarbij nog ouderwets veel gelezen moet worden. 

Screenwear – Exploring Digital Fashion. Van 15.10 t/m 26.2 in het Design Museum Den Bosch, designmuseum.nl