Tussen de fotoboeken in mijn boekenkast staat Dutch Music, een boek vol Nederlandse muzikanten gefotografeerd door Kees Tabak. Op het omslag van het boek staan er vijf. Barry Hay van Golden Earring draagt zijn vaste accessoire: de zwarte zonnebril. Zijn tattoos zijn zichtbaar, net als die van Spike van Di-Rect. Huub van der Lubbe (De Dijk) kijkt onverschrokken en heeft de bovenste knoopjes van zijn blouse geopend. Jacqueline Govaert (Krezip) kijkt strak en stoer de camera in, Ellen ten Damme zwoel en zelfbewust. 

Ergens voorin het boek staat een foto van Henk Hofstede, de spil van de Nits. Hij richtte de band op in 1974, samen met Alex Roelofs, een medestudent aan de Rietveld Academie. Het is een opvallende foto: in tegenstelling tot vele andere Nederlands popsterren kijkt Hofstede niet in de camera, hij lijkt niet eens te poseren. Hij staat als een van de weinige artiesten in het boek terwijl hij spéélt: hij zit achter een piano, in een grote ruimte met hoge ramen waar iets verderop een kat op een bank ligt. Overal liggen doeken overheen: een huis in verbouwing.  

Het is een treffende samenvatting van de man en zijn band: de muziek boven de pose, en de muziek die altijd doorgaat. Toen ik jaren geleden voor de VPRO een nacht van Nederlandse popmuziek presenteerde vanuit de Effenaar, waren de Nits de afsluiter, én het hoogtepunt. Vanaf het moment dat ze binnenkwamen, in een dag vol hectiek, spanning, tijdsdruk en ego’s, was duidelijk: deze mannen hebben overal gespeeld, onder alle omstandigheden. En niemand maakt deze mannen ooit nog gek. 

Tot verbazing van de band werd In the Dutch Mountains een enorme meezinger in de discotheken van Moskou

Het Britse muziekblad NME riep hun tweede album Tent al in 1979 uit tot het op een na beste Europese album van dat jaar. Hun single In The Dutch Mountains werd in 1987 een hit in veel Europese landen, ook in de toenmalige Sovjet-Unie. Tot verbazing van de bandleden werd het een enorme meezinger in het discotheken-circuit van Moskou. 

Enkele weken geleden was het nationaal nieuws dat in het lijstje van Nederlandse artiesten die het meest optreden in het buitenland, tussen alle grote dj’s ook een punkband uit Nijmegen bleek te staan, Antillectual. De Nits mogen dan niet het meest in de vele buitenlanden spelen, ze doen dat ongetwijfeld wel het langst. De huidige tournee ter gelegenheid van hun 50-jarig bestaan brengt ze naast Carré en de Ancienne Belgique in Brussel onder meer in Helsinki, Parijs en Zürich. 

Het is verbluffend hoe fris een nieuw nummer als The Bird, vol hypnotiserende zanglijnen, klinkt. De meeste artiesten spelen bij lange na geen vijftig jaar samen, en als ze het doen, dan in zelfherhaling, en zeker niet met zoveel ideeën en geestdrift als de Nits. Als ik het nummer luister op Spotify, kiest de streamingdienst daarna voor Mark Knopfler en Peter Gabriel. Ook begonnen in de jaren zeventig, ook nog steeds actief, ook tourend over de hele wereld. En eveneens nooit meer in Rusland.