Ze komt op in een balletpakje met een briefje in de hand. ‘Hallo Kiki, we spelen de Notenkraker, doe je met ons mee?’ En daarmee is niet Clara Stahlbaum maar Kiki van Aubel hoofdpersonage in de Notenkraker, de Notenkraakster dus.

Voor deze familievoorstelling schreef kinderboekenschrijver Benny Lindelauf een nieuwe tekst voor een vertelster en dat is namens theatergezelschap Het Laagland Kiki van Aubel. De muziek, de suite van Pjotr Iljits Tsjaikovski uit 1892, is gearrangeerd door Roger Niese, basklarinettist bij de philharmonie. 

‘Maar de magie is overeind gebleven’, haast actrice Van Aubel (Geleen, 1978) te zeggen nog voordat de eerste repetities met het orkest plaatsvinden. Het stuk behoort tot de kerstklassiekers vanwege de sprookjessfeer, het sneeuwlandschap met naaldwouden, de peperkoeken soldaten, de muizenkoning, de speelgoedmaker en zijn notenkrakerpop. 

Daar heeft de veel vertaalde Lindelauf, tevens huisschrijver van Het Laagland, dus zijn eigen draai aan gegeven. Een ‘Benny Lindelaufsausje’ noemt Kiki van Aubel dat, die voor de derde keer een tekst van hem speelt: het leest lekker, het spreekt lekker, het is grappig, heeft iets levendigs en smeuïgs, belooft ze. 

Kiki van Aubel met musici van de philharmonie zuidnederland. foto Focuss22

‘De magie zit hem niet in decor of kostuums of andere pracht en praal die je gewend bent van de Notenkraker. Je moet het visuele spektakel gaan maken in je eigen hoofd.’ Soms heeft ze het gevoel dat de auteur het stuk op haar huid heeft geschreven. ‘Ik kom op in een roze balletpak met een tutu maar wel met bergschoenen aan. Dat is het openingsbeeld. Omdat mijn voeten te groot zijn voor spitzen – wat niet waar is want ik ben een klein vrouwtje en ik heb ook hele kleine schoentjes – draag ik bergschoenen. Die combinatie, dat ben ik helemaal. Mensen die me kennen denken: ‘Tuurlijk staat zij daar in een balletpakje met bergschoenen. Dat snappen we.’’

In de voorstelling heeft Kiki van Aubel contact met musici uit het orkest. Maar ook zelf zit ze niet in haar comfortzone omdat ze geen noot kan lezen. ‘Mijn tekst is opgenomen tussen de partituren dus het wordt nog wel een kluifje qua timing. Normaal gesproken heb ik wiebelruimte in een voorstelling. Dan weet ik dat ik de tekst net even losser kan brengen. Dat kan nu niet. En dat is zowel een avontuur als mijn grootste nachtmerrie. Ik loop nu heel vaak door het huis met een nieuwe koptelefoon op om de muziek te herkennen.’

Philharmonie zuidnederland olv Arjan Tien, Het Laagland, en de Limburgse Koorschool vertolken De Notenkraakster van Benny Lindelauf. Regie Annelies van Wieringen. 

Ivm de actuele corona-maatregelen is dit concert helaas geannuleerd. philharmoniezuidnederland.nl  


Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.