Het zomerfestival Cultura Nova in Heerlen heeft een naam hoog te houden als het gaat om theater op locatie. Met het gezelschap Vis à Vis keert een oude bekende terug. Dit keer met een boodschap.

Klimaatverandering? Grote gevolgen maar unieke kansen, tettert een folder die uitgedeeld wordt bij aanvang van de nieuwste theatervoorstelling van Vis à Vis. Natuurlijk, met een beetje vooruitziende blik koop je nu voor een prikkie een leuk lapje grond in Groenland. Let maar op, als Al Gore straks officieel tot profeet wordt uitgeroepen, zullen onder de gesmolten poolkappen prachtige landschappen verschijnen. De folder is afkomstig van een zogeheten prospect consultant ofwel een ‘adviseur nieuwe markten’. Onder het ijs van Groenland gaat een paradijs voor wandelaars, fietsers en golfspelers verscholen. Wie er snel bij is kan zijn er onmiskenbaar zijn voordeel me doen.

Zoals Wendy en Herbert die zich met een helikopter laten afzetten in Groenland waar hun gloednieuwe prefab chalet wacht op bewoning. Groenland is nog niet groen. Het sneeuwt over de ijsschotsen. De Eskimo die de naburige iglo bewoont, heeft zichzelf ingesnoerd met pelzen en begeeft zich op jacht met behulp van een hondenslee. Hij vist in een wak, toont zich onverschrokken voor de plaatselijke ijsbeer en knuppelt onbekommerd een zeehond dood. Op het strand van Almere, waar Groenland, het jongste stuk van Vis à Vis, na het Oerolfestival al een reeks avonden werd gespeeld, vervult het doodknuppelen van knuffeldier nummer 1 het publiek niet met afgrijzen. Integendeel, er wordt smakelijk om gelachen.

Vis à Vis heeft ervoor gekozen om Wendy en Herbert een kluchtig bestaan te laten leiden. Het wereldvreemde stel heeft bijvoorbeeld niet verzuimd genoeg voedsel mee te nemen voor hun kat. Buurman Eskimo zal weldra ontdekken dat de golfclubs van Herbert uitermate geschikt zijn om de schedel van een zeehond aan scherven te meppen. Best voorbereid op de koude hebben ze zich niet, Wendy en Herbert. Tal van ongemakken moeten zij zich deze vakantie laten welgevallen. De radio heeft geen ontvangst, de plaatselijke ijsbeer blijkt niet ingenomen met de nieuwe bewoners; de kat vriest dood en breekt in twee stukken. Ook Wendy raakt bevangen door de vrieskou en moet met behulp van een broodrooster en een föhn worden ontdooid. Herbert filmt haar terwijl ze onwetend van een geroosterd boutje kattenpoot peuzelt. Als ze slaande ruzie krijgen, flikkert zij boos de ijskast (cfk´s) uit het chalet en spuit hij haar bussen haarlak (nog meer cfk´s) leeg. Als opmaat naar de klimaatverandering die zich weldra, nog zelfs tijdens dit stuk, in rap tempo zal voltrekken en een ramp zal veroorzaken.

Vis à Vis heeft niet veel woorden nodig om de absurditeit van het moderne leven op de korrel te nemen. Het verstaat de kunst om met ingenieuze decors en technisch vernuft bijzondere locaties naar eigen hand te zetten. Te veel woorden zijn overbodig in het Groenlands decor en bovendien begeleidt onemanband Erik Hofland die vanuit zijn toren naast de ijsschotsen een winkel aan instrumenten en geluiden bestiert, de acteurs met livemuziek.

Toch is er iets dat blijft schrijnen in deze luchtige voorstelling. De ernst van de thematiek verhoudt zich maar matig met het kluchtige spel. Er worden uitsluitend lachspiegels voorgehouden waardoor de klimaatverandering uiteindelijk niet meer is dan een lege kapstok voor een zomerse voorstelling. Waar dus smakelijk gelachen wordt om het doodknuppelen van een zeehond.

Cultura Nova in Heerlen start op vrijdag 24 augustus vanaf 19 uur met Il Canto delle Creature van Arno Dieteren vanuit de kerktoren op het Pancratiusplein, diezelfde avond volgt de officiële openingsvoorstelling Waterfools van het Franse Ilotopie in de zandgroeve van Vrieheide. Groenland is van 29 augustus t/m 2 september te zie op het Van Grunsvenplein in Heerlen, steeds om 21 uur. www.culturanova.nl