sonnet

al mijn kastelen zijn allengs vernietigd
en al mijn hemelen zijn ingestort.
vleugelen waarmee ik eens hoog opwiekte
zijn in de hitte van de zon verdord

heel mijn werkelijkheid werd tot een mythe
van groene beemden en van donker bos
waarin ik leefde en een god mij toeriep
uit tak en halmen en uit grijze schors

moet ik mijn dagen dan opnieuw gaan vullen
met strofen schrijven zoals dichters doen
hun pen gedoopt in het glorierijkst gevoel?

of moet ik in een boetekleed mij hullen,
en niet meer streven naar des dichters roem?
(een optelsom van louter lege nullen)

LEO HERBERGHS

Leo Herberghs (Heerlen, 1924) debuteerde in 1946 met de bundel Refugium. Inmiddels heeft de 84-jarige dichter een oeuvre bijeengeschreven dat 24 titels omvat. Herberghs noemt zichzelf ‘een mystieke wandelaar’ die dicht over zijn religie: de bomen, de planten, het landschap. Dit jaar verschijnt een documentaire over de dichter van filmmaker Jo Dautzenberg.