Zuiderlucht-medewerker Leon Verdonschot ontvangt iedere zondagavond om 20:30 uur een muzikant in zijn talkshow Quarantalks, vanuit de Muziekgieterij in Maastricht en ook te zien via de Facebook van Zuiderlucht. In Zuiderlucht Extra Tijd blikt Verdonschot iedere week vooruit op zijn gast.  

Voor jaar speelde ze op het meest vooraanstaande en toonaangevende festival van Europa: Glastonbury. Niet een keer, maar drie keer in hetzelfde weekend. Voor alle artiesten valt 2020 zwaar, maar voor Pip Blom moet het contrast wel extreem groot zijn. Van alleen al naar drie keer op Glastonbury naar een lege agenda.

Pip Blom komt uit een gezin van alternatieve muziekliefhebbers, als dochter van VPRO-radiomakers Erwin Blom en Leonieke Daalder. Beiden dankt ze expliciet op haar debuutalbum Boat (2019), geproduceerd door Dave McCracken, een muzikant en producer met een cv ter lengte van het strafblad van een veelpleger .  

Haar muzieksmaak gaat terug naar de jaren tachtig (Soft Cell) en via de jaren negentig (diezelfde Kim Deal van The Breeders en Pixies) naar deze tijd: de New Yorkse punkband Parque Courts, de Britse electropop met een knipoog naar de jaren tachtig van La Roux.   

Pim Blom houdt zelf meer van korte dan van lange nummers (hoewel best wat nummers op haar debuut over de vier minuten gaan), en meer van de elektrische dan van de akoestische gitaar. En ook van de loog: de gitaar die is ontworpen om kinderen snel en gemakkelijk gitaar te leren spelen. 

Nu Quarantalks dit twee seizoen niet meer vanuit de kleine, maar vanuit de grote zaal van de Muziekgieterij wordt uitgezonden, kan ze te gast zijn, want spelen op de manier waarop ze het liefst speelt: met haar hele band, versterkt en wel. Ze heeft altijd een hekel gehad een liedjes zingen bij het kampvuur, vertelde ze me vorig jaar toen ze mijn gast was in podcast Oeverloos, dus een setting die aan een kampvuur doet denken, is ook niet de hare. 

Liever voluit, zoals ze ook met haar band deed op alle Nederlandse en buitenlandse festivals waar ze tot nu toe stonden, en tijdens een Europese tournee in het voorprogramma van Kim Deal, toen die tourde met The Breeders. 

LEON VERDONSCHOT

Pip Blom in Quarantalks: zondag om 20:30 uur, o.a. via de Facebookpagina van Zuiderlucht.