Van Simple Minds is bekend dat ze hun grootste hit Don’t You (Forget About Me) een van hun minst geslaagde nummers vinden. Het is geschreven door een duo dat werkte aan de soundtrack van de film The Breakfast Club. Via zijn platenmaatschappij bood het tweetal het nummer aan de bandleden van Simple Minds aan, maar die zagen er niks in. Vervolgens vroegen ze of Bryan Ferry het wilde hebben. Ook niet. Billy Idol dan? Evenmin.

Gefrustreerd over het uitblijven van Amerikaans succes liet Simple Minds-voorman Jim Kerr zich uiteindelijk overtuigen door zijn toenmalige vrouw, Chrissie Hynde van The Pretenders. Die zei dat het, met wat aanpassingen, een echt Simple Minds-nummer kon worden, en bovendien een hit, ook in de VS. Dat werd het. En dus spelen de bandleden van Simple Minds bijna 35 jaar later bij elke show het nummer dat ze aanvankelijk niet zagen zitten.

Kijk je op Spotify, dan is het publieksoordeel helder en onverbiddelijk: Don’t You (Forget About Me) is met afstand het populairste nummer van Simple Minds.

Veel artiesten kijken tegenwoordig naar die voor iedereen zichtbare cijfers op streamingdiensten als Spotify, en laten die zwaar meewegen in het samenstellen van hun setlist. De top-5 van meest gedraaide nummers, meteen in beeld wanneer je de naam van een artiest invult, is daarmee eigenlijk een dwingende verzoek-top-5 voor hun optredens geworden.

Toch blijf je hopen dat artiesten eigenwijs genoeg zijn om ook hun minder populaire nummers de spotlights te gunnen die ze verdienen. Neemt Jodymoon, bestaande uit zangeres Digna Janssen en multi-instrumentalist Johan Smeets, dat zich langs de randen van folk, americana en pop beweegt. Met internationaal succes, en ook dat is meetbaar bij Spotify: naar het Maastrichtse duo wordt het meest geluisterd in de drie grote Nederlandse steden, gevolgd door Madrid en Zürich.

Het meest populaire nummer van Jodymoon is Hitch Hike Overdrive. Begrijpelijk, alleen al omdat het nummer de gedroomde soundtrack is van menige reis, en omdat het refrein zichzelf een verslavende taalvrijheid toestaat: ‘Hi high hitchiehike / Roadside hitchiehike’.

Maar het oeuvre van Jodymoon bevat ook een groot arsenaal aan wat van 1981 tot 1991 op Hilversum 3 het Weeshuis van de hits’heette. Presentator Peter van Bruggen legde die titel als volgt uit: “Er zijn songs die als hit worden geboren, maar d’r zijn er ook die door pappa en mamma in de steek zijn gelaten. Is er nog hoop?”

Die pappa en mamma zijn in dit geval niet Janssen en Smeets, maar de tot nu nog geen 3000 luisteraars van Sing Low, het openingsnummer van het meest recente Jodymoon-album A Love Brand New. Sing Low is een folknummer dat klinkt als een opzwepende gospel. Of neem het donker filmische strijdbare Stick to Your Guns: het staat volkomen ten onrechte niet in de top tien van meest gedraaide Jodymoon-nummers. Alleen al de gitaarsolo van Johan Smeets had daarin gemoeten.

Het Volk heeft gesproken, jazeker, maar Het Volk zit ernaast. Dus is het aan artiesten als Jodymoon om Het Volk op te voeden.