Twee lilliputters en een meisje. De mannetjes zijn de tempeldwergen van de Bouddhanath Stupa (boeddhistische tempel) in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Dat meisje ben ik, in 2009. Toen ik hoorde dat ik deze zomer met de stichting Global Exploration terug kon gaan naar Nepal, twijfelde ik geen moment.

Met zo’n 35 leerlingen van Maastrichtse middelbare scholen ga ik de komende weken het land verkennen en de handen uit de mouwen steken. We trekken op met leeftijdsgenoten in Nepal, volgen lessen en logeren  in een vluchtelingenkamp. Zo hopen we een kleine bijdrage te kunnen leveren aan het herstel van dit door zware aardbevingen geteisterd land.

Thuis zocht ik de foto met de twee tempeldwergen terug. Acht jaar ben ik op deze foto. Ik vond ze geweldig, die twee. Toen mijn moeder me op een dag in 2015 riep om naar de televisie te komen kijken, keek ik met mijn adem ingehouden naar het nieuws. Heftige aardbevingen hadden grote delen van het land vernietigd. Huizen, scholen, ziekenhuizen en tempels waren ingestort en er vielen duizenden doden en gewonden. Enkele dagen later zag ik een foto van diezelfde Bouddhanath Stupa. Er lag veel puin en er was weinig over van de ooit zo mooie tempel. Ik kon en kan de vraag wat er met ze gebeurd zou kunnen zijn maar niet loslaten.

De tempel staat ook op het programma voor onze reis. Ik hoop dat ik een soortgelijke foto kan plaatsten met mijn twee grote kleine vrienden en dat ze nog steeds het werk kunnen doen waar ze zoveel plezier in hadden en waar ze zo goed in waren.

Nu ben ik een stuk ouder en zal voor de lezers van Zuiderlucht de komende weken mijn zintuigen helemaal open zetten en op zoek gaan naar de verschillen met toen en andere dingen die me opvallen. Volg me dus op mijn volgende blogs en lees wat we onderweg allemaal tegenkomen.

 

SIRI HOLLMAN, 13 juli 2017