Annet Bremen schrijft en schaaft onder de vleugels van Het Laagland en VIA ZUID aan een toneeltekst. Een premièredatum is er nog niet, maar afgelopen september liet ze een onaf product al voor het eerst los op publiek in Salon de Heerlijkheid in Kasteel Baexem.

Actrice en muziektheatermaakster Karlijn Hamer, die meesleutelt aan de voorstelling, speelde gedeelten van het stuk (werktitel: Flikflak) en las tekst voor. Bremen: “Je hoort waar de spanning werkt en waar de gedachten juist afdwalen. Je hoort ook waar wordt gelachen.”

Eerder had de in Utrecht woonachtige schrijfster vier dagen gelogeerd op het kasteel in Midden-Limburg. VIA ZUID sprong gretig in op het aanbod van Kasteel Baexem voor residenties voor nieuwe makers. In ruil voor een presentatie van het vaak prille werk tijdens de Salons. “Heerlijk” vond Annet Bremen (Heerlen, 1986) dat verblijf als artist in residence. “Die stilte. Geen afleiding. Dat is heel erg fijn als je wilt schrijven. Ik was er graag nog langer gebleven.”

Door een samenwerking met de talentmakelaar VIA ZUID haalt Salon de Heerlijkheid meer beloftes als Bremen binnen voor hun zondagen in het zuiden. Het past binnen de sandwichformule van de culturele proeverij in Baexem, waar theater wordt gecombineerd met muziek en literatuur, bekende namen (onder anderen Bert Natter en Lucky Fonz III) met minder bekende.
Anke Riesenkamp en haar partner Chris de Jong streken ruim drie jaar geleden neer op het plaatselijke kasteel om er een restaurant en een B&B te beginnen. Salon de Heerlijkheid ontstond, omdat ze hun nieuwe plek “wilden delen”. Bovendien wilden ze iets doen met hun beider culturele achtergrond: De Jong runt de jonge uitgeverij Koppernik, Riesenkamp komt uit de toneelwereld. “Mooie middagen voor mensen met interesse in de kunsten” is volgens haar het uitgangspunt. “Toegang mogen we niet heffen. Toeschouwers kunnen een vrijwillige bijdrage achterlaten.”
Salonde Heerlijkheid trekt bezoekers van heinde en verre. Al weten die van verre de culturele bijeenkomsten gek genoeg vaak nog iets beter te vinden dan die van heinde. “Bij sommige inwoners van Baexem wekt de naam ook verwarring. Die denken aan een Saloon, vragen of er dan ook een bar is.” Die mensen moet Riesenkamp teleurstellen. “Er is wel een borrel na afloop en er kan een hapje worden gegeten.”
Op publiek, de optredende artiesten en de artists in residence hebben het kasteel en de omliggende tuin een weldadige invloed. Al moeten sommige jonge talenten even wennen. “Voor wie uit een omgeving met heel veel prikkels komt, is het hier wel erg stil. Dat kan op je afkomen.”
Annet Bremen had er geen enkele last van. Ze wil graag nog eens wat dagen terug. “Maar dan moet ik ook iets nieuws te bieden hebben, dat ik als tegenprestatie tijdens Salon de Heerlijkheid kan brengen.”

Annet Bremen met Flikflak, samen met Het Laagland en VIA ZUID. Voorlopige planning salons: 15 januari, 12 februari en 12 maart met ondermeer Lotte Milder. viazuid.com, kasteel-baexem.nl en annetbremen.nl