Filmpje pikken met live muziek van een Brits top-ensemble? Een absoluut experiment, vinden ze bij Theater Heerlen. Bijvoorbeeld omdat de film over Jeanne d’ Arc gaat en in 1928 in première ging.

Liefst 25 keer werd er tussen 1895 en 2011 een film opgenomen over het leven van Jeanne d’Arc, ook wel de maagd van Orléans genoemd. De jonge vrouw speelde een rol in de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland en moest die in 1431 bekopen met een plek op de brandstapel in Rouen. Ze werd postuum vrijgesproken en geldt sedertdien als een heldin. Een van de meest besproken films, La Passion de Jeanne d’Arc, stamt uit 1928, en is een van de laatste stomme films.

De film zoomt niet in op de oorlog, maar op berechting, gevangenschap, marteling en terechtstelling. Een allegorie op het passiespel. De film werd een flop, niet in de laatste plaats omdat er al geluidsfilms waren – maar voor geluid was het budget niet toereikend. Inmiddels geldt de film als heel bijzonder, juist omdát het een van de laatste stomme films was. De Deense regisseur Carl Theodor Dreyer maakte van de nood een deugd en beweerde dat “het gezicht de toegang van de ziel is”. Vandaar dat we het markante hoofd van actrice Renée Jeanne Falconetti, haar rechters en beulen voortdurend close up in beeld krijgen, een fascinerende portrettengalerij – de film staat integraal op YouTube.

Bij deze filmbeelden (negentig minuten) zocht het Britse Orlando Consort vocale muziek, van middeleeuwse componisten en tijdgenoten van Jeanne d’ Arc als Binchois, Dufay en Salinis die in combinatie met de filmbeelden een welhaast esoterische sfeer oproepen.

Orlando bestaat sinds 1988 en geldt als een van ’s werelds beste vocale gezelschappen in het repertoire uit de jaren 1050-1550. Orlando Consort toerde met Jeanne d’Arc afgelopen zomer door het Verenigd Koninkrijk, nu is Heerlen aan de beurt. Daarna volgen Amsterdam en Rotterdam, en reist het gezelschap door naar de Verenigde Staten.

La Passion de Jeanne d’Arc door The Orlando Consort. Op 1 december in Theater Heerlen. parkstadlimburgtheaters.nl theorlandoconsort.com

Boven: Still uit de film La Passion de Jeanne ‘Arc uit 1928.