Performancekunstenares Princess Isatu Hassan Bangura onderzoekt samen met actrice Ezra Koppejan haar eigen regiestijl. ‘Na uren bewegen komt Ezra los van haar lichaam’.

Met haar onderzoek begon Princess Isatu Hassan Bangura (Sierra Leone, 1996) vorig jaar tijdens het afstuderen aan de Toneelacademie in Maastricht. Ze zegt haar eigen stijl nog niet te hebben gevonden. ‘Het is onaf. Ik ben geen regisseur die een tekst schrijft en bewegingen bedenkt en die vervolgens op een actrice projecteert. Wat ik wil laten zien is agressie. Samen met Ezra zoek ik haar grenzen op.’

Dat moet uiteindelijk uitmonden in een work-in-progress-presentatie voor Winternights, een event van onder meer VIA ZUID, talentonwikkelaars voor de podiumkunsten in Limburg. 

Op aanwijzing van Bangura herhaalt actrice Ezra Koppejan eindeloos bewegingen, zoals headbangen, waarbij haar haren rondzwieren.’ Als ze in een staat tussen bewustzijn en niet-bewustzijn komt, vraag ik haar wie ze is, wat ze wil. Op haar antwoorden schrijf ik een tekst. Ik werk niet vanuit een narratief, maar vanuit intuïtie. Ik wil achterhalen wat haar intuïties zijn. Onze intuïties moeten voor ons allebei even belangrijk zijn. Ik wil niet opleggen, maar iets uit haar halen.’

Princess Isatu Hassan Bangura: ‘We gingen ’s nachts naar buiten om onder de maan avonturen te spelen die we ter plekke bedachten.’ foto Ies Kaczmarek

Tijdens de repetities kwamen ze erachter dat agressie zich niet hoeft te uiten in schreeuwen of schelden. Die kan ook in beweging zitten. ‘Dat eindeloze headbangen kan uitmonden in een explosie. Dat drukt agressie uit, zonder dat het gezegd wordt. Ik zet Ezra vast in die beweging. Na uren van bewegen komt ze los van haar eigen lichaam. Ze wordt een wezen op zichzelf. Ze wordt overgenomen door chaos.’

Deze benadering heeft zijn wortels in Sierra Leone waar ze opgroeide en tot haar twaalfde woonde. ‘Ik ervaar het als een voorsprong dat ik mijn herinneringen kan gebruiken als een oneindige bron van inspiratie. Ik ben bekend met voodoo-rituelen van bezetenheid. Mijn moeder liet me de bijbel lezen. Naast spectaculaire verhalen, las ik over de manier waarop mensen zich verhouden tot iets wat ze niet kunnen zien. We gingen ’s nachts naar buiten om onder de maan avonturen te spelen die we ter plekke bedachten.’

‘Ik zoek spiritualiteit’, zegt Bangura. ‘Dat je een actrice ziet die geen tekst opzegt of een beweging uitvoert, geeft het een bovennatuurlijk tintje. Mijn opleiding hier heeft me de middelen gegeven om wat ik van dáár heb meegenomen om te zetten in een vorm die mensen hier kunnen volgen. Ik ben niet opgevoed met logica. Je hoeft mijn werk niet van voor tot achter te begrijpen. Het gaat om de beleving.’

Winternights, georganiseerd door VIA ZUID, SoAP Maastricht en C-TAKT, op 10/12 en 11/12 in Maastricht. winternights.nl 


Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.