Muziekpodium De Link in Tilburg presenteert het komende seizoen een gevarieerde ontdekkingstocht. Zowel beginnende luisteraars als nieuwe muziekfanaten komen aan hun trekken.

Het beste strijkkwartet ter wereld, noemt Merijn Bisschops het Canadese Quatuor Bozzini. De programmeur van De Link is dan ook blij dat hij het viertal dit najaar weer mag verwelkomen in Tilburg. De manier waarop zij klassiek en hedendaags in hun spel verenigen is ongeëvenaard, zo verfijnd en van pure schoonheid. Bij ons zullen ze onder meer Strijkkwartet No. 3 van Jürg Frey spelen, een ingetogen, meditatief werk dat de opperste concentratie vergt van uitvoerders en luisteraars.

Ook het concert van Nieuw Amsterdams Peil op 27 september belooft een staaltje musiceren op het scherpst van de snede te worden. Op de agenda staat het iconische stuk Glissade (1982) van de Amerikaanse componist James Tenney. Wrede muziek, typeert Bisschops het experimentele stuk voor altviool, cello, contrabas en taperecorder. Het is een compromisloze klankwereld die je echt meesleurt. Soms is het rauw en het volgende moment verdwaal je in prachtig sprankelende toonwaaiers.

Aftab Darvishi schreef in opdracht van De Link een nieuwe compositie. foto Mahdyar Jamshidi

De concerten van Quatuor Bozzini en Nieuw Amsterdams Peil zijn duidelijk bedoeld voor de meer geoefende luisteraar. Laagdrempeliger is het optreden van het Anzû Quartet, een nieuwe groep rondom leden van het roemruchte Bang On A Can. Verwacht een hoogst energieke mix van post-minimal music en moderne jazz, en een splinternieuwe compositie die Aftab Darvishi in opdracht van De Link schreef voor het kwartet.

Deze drie voorbeelden uit de seizoenprogrammering illustreren de variatie en reikwijdte die De Link al 36 jaar voorstaat. Alle hoeken van het stilistisch spectrum worden verkend, zolang de kwaliteit maar allerhoogst is. Ook wordt er veel waarde gehecht aan podiumpresentatie. In Tilburg zie je niet snel musici verscholen achter hun standaards, maar worden luisteraars met inleidende praatjes en niet zelden wat humor de muziek binnengeleid.

Als er een rode draad in het programma te vinden is, dan is het talentontwikkeling – van zowel de mensen op het podium als in de zaal. Tracking Tilburg is het toppunt wat dat betreft. Het festival rondom stadscomponist Mathijs Leeuwis trekt een publiek dat doorgaans niet met nieuwe muziek in aanraking komt. In de LocHal kunnen ze kennismaken met opkomend talent uit de regio en de provincie Brabant.

Ook op nationaal niveau speelt De Link een belangrijke rol. Zo heeft het podium er mede voor gezorgd dat het Vlaamse Het Collectief voet aan Nederlandse bodem kreeg. Ze komen in december naar Tilburg met sopraan Katrien Baerts, die een solide reputatie geniet in de klassieke muziekscene, vertelt Bisschops. Het is mooi om zon gezelschap vaker te laten terugkeren. Zo kan het publiek over langere periode een band opbouwen.

Nieuw Amsterdams Peil op 27 september, Quatuor Bozzini op 8 november, Anzû Quartet op 22 november en Het Collectief & Katrien Baerts op 6 december. delink.nl


Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.