Een spectaculaire science-fiction rockmusical met indrukwekkende special effects. En dat op basis van een boek van meer dan een eeuw oud. In de jaren zeventig maakte Jeff Wayne een plaat die uitgroeide tot een klassieker. Voor het eerst komt nu een Nederlandse versie in de theaters. Door Adrienne Peters

Tachtig jaar geleden waren marsmannetjes onderweg naar de aarde. Half Amerika stond op zijn kop. Want niet iedereen had het begin en het einde van de radio-uitzending meegekregen waarin filmmaker Orson Welles het hoorspel keurig aankondigde en afsloot. Het hoorspel was gebaseerd op het toen nog redelijk onbekende verhaal van de Engelse schrijver H.G. Wells uit 1898. Zo levensecht gebracht dat een groot deel van de luisteraars echt een alien-invasie vreesde. Het aantal mensen dat in paniek de straat op rende, hyperventileerde of zelfmoord pleegde nam met de jaren toe.

Later bleek er heel wat minder van waar te zijn. De kranten hadden de ‘panic broadcast’ zwaar aangedikt om hun lezers die waren overgelopen naar de radio terug te winnen. Maar de toon was gezet en het verhaal was inmiddels beroemd, of toch zeker berucht. Na het boek en hoorspel volgden een film, een tv-serie, een musical album van Jeff Wayne met live-tours, een remake van de film door Steven Spielberg, een derde film en dan nu een musical, want tegenwoordig kunnen we niet zonder. De rockmusical The War of the Worlds – Jeff Wayne’s meesterwerk zoals de officiële benaming is.

Hoe breng je een hoorspel naar het theater? Dat was de uitdaging voor producent Mike Vullings, die eerder toerde met I Want To Break Free, de musical over Freddie Mercury en Queen. “Er moet ook iets te zien zijn en te beleven zijn. Het is echt een special effects musical. Zowel in spel als in geluid en we zetten veel videoprojecties in. Aliens die vanuit het decor op publiek schieten, ontploffingen in de zaal. Het publiek wordt aan alle kanten belaagd. Technisch is dat best een ingewikkeld verhaal. Wil je dat een schietende alien echt effect heeft, dan gaat het om de juiste timing, op de honderdste milliseconde precies. Verder projecteren we de originele War of the Worlds-beelden die samen met de spectaculaire special effects zorgen voor een indrukwekkend decor.”

En dat op basis van een boek van eind 19e eeuw. Een naamloze journalist zit achter zijn bureau en neemt het publiek mee in zijn verhaal. Van een sterrenkundige heeft hij gehoord dat er rare flitsten van Mars komen. Maar leven op die planeet bestaat niet. Korte tijd later landt een meteoor in de buurt van Londen, vlakbij het huis van de verteller. De meteoor blijkt een metalen cilinder te zijn waar logge, bloeddorstige wezens uitkomen, die met hun driepotige machines de mensheid proberen uit te roeien. De journalist stapt terug in de tijd waarin hij als jongeman middenin deze intergalactische oorlog terechtkwam. Verwoeste steden, vluchtende mensen, vergeefse tegenaanvallen en de uiteindelijke vernietiging van de buitenaardse wezens. De journalist wordt gespeeld door Bert Heerink, de zanger van de Nederlandse rockband Vandenberg die in 1983 een internationale hit scoorde met het nummer Burning Heart.

Voor het eerst is deze science fiction-rockmusical in Nederland in een grote theaterversie te zien. Een première was al eerder gepland maar werd de dag van tevoren afgeblazen en daarmee de verdere tour. Problemen met de Engelse organisatie die de rechten in handen heeft van Jeff Waynes Musical Version of War of the Worlds. Ze gingen niet akkoord met de uitvoering van de muziek. Een afspraak in Londen met Jeff Wayne himself moest de puntjes op de i zetten. The Eve of the War, Forever Autumn en Brave New World zijn een aantal hits van het legendarische album. Sinds 2006 gaat een live tour over de hele wereld. En blijkbaar is er nog steeds geen einde gekomen aan de nostalgie rondom een van de meest baanbrekende en bestverkopende muzikale werken ooit.

The War of the Worlds – Jeff Wayne’s meesterwerk. Op 30 mei in Parktheater Eindhoven. parktheater.nl