Dat je een vibrator ziet op de tentoonstelling Ontworpen liefde, dat valt te begrijpen, maar hoe raakt de bekendste stoel van Le Corbusier daar verzeild?

Om die vraag meteen te beantwoorden: de zogeheten LC4 van Le Corbusier, waarin je inderdaad heerlijk kunt liggen, is de stoel die naar verluidt het meest wordt gebruikt in pornofilms. Daar is onderzoek naar gedaan, zie het ernaast geëxposeerde boek We Don’t Embroider Cushions Here (We borduren hier geen kussens). Overigens is de fameuze stoel niet ontworpen door Le Corbusier, maar door zijn getalenteerd, niet betaalde assistente Charlotte Perriand.

De tentoonstelling Ontworpen liefde in het Design Museum in Den Bosch is een ontspannen zoektocht naar wat design en liefde met elkaar van doen hebben. Aan de hand van de thema’s verbinding, verliefdheid en lust toont curator Bao Yao Fei hoe dieprood liefde kan zijn, maar ook nietsontziend harteloos, waar het alleen om winst gaat. Van het ANWB-stel met dezelfde kleding – hoe schattig is dat niet? – tot en met de datingapp die zó is ontwikkeld om zo verslavend mogelijk te zijn. Overigens, die ANWB couple-look is niet typisch Nederlands; in Zuid-Korea dragen pasgetrouwden een tijdlang dezelfde kleding, om zo hun nieuwe status kenbaar te maken. Over pas getrouwd gesproken, het sprookjeshuwelijk van Willem-Alexander en Máxima uit 2002, waar heel wat ontwerpers aan te pas kwamen, ontbreekt niet in De Bosch.

Tante Henk, T-shirt, I ❤ Den Bosch (2023). foto Sander Vermeer

Je kunt verliefd zijn op een mens, maar zeker ook op een ding. Op een van de rode hartvormige sokkels staat een glimmend gepoetste Harley Davidson, de stoere Sportster XLH. Er zijn motorliefhebbers die zó van hun machine houden, dat deze staat te pronken in de woonkamer.       

Je kunt ook van een stad houden. Dat werd in New York voor het eerst duidelijk gemaakt door in de slogan I love New York, waarbij ‘love’ is vervangen door een hartje. Tal van steden hebben het inmiddels nageaapt, tot vervelens toe. Het tonen van je liefde door het weggeven van een hart werd voor het eerst gedaan in het 14de-eeuwse manuscript Roman d’Alexander van Jehan de Grise uit 1338-1344. Er is sindsdien weinig veranderd, want hoeveel hartjes, in welke emoji-vorm dan ook, sturen we vandaag de dag niet naar onze vrienden? Al die symbolen, hoe minuscuul ook, zijn ontworpen.

Ontworpen liefde. T/m 18.4. in Design Museum in Den Bosch. designmuseum.nl